Pitääkö puolison juominen salata?

Pitääkö puolison juominen salata?
Onko väärin, jos puolison lievästä juomisesta kertoo ulkopuolisille vastoin tämän tahtoa? Psykologi Ilona Rauhala vastaa.
Julkaistu 17.2.2017

”Mieheni alkoholin käyttö on lähtenyt käsistä. Tämä huolestuttaa minua hirveästi. Hän juo illat ja viikonloput mutta käy töissä normaalisti.

Hän on ärtyisä ja huolimaton. Mies ei halua neuvojani. Hän sanoo, ettei tästä saa puhua hänen eikä minun sukulaisille tai ylipäänsä kenellekään. Yritän olla sovinnollinen ja saada hänet kiinnostumaan muista asioista.

Meillä on pitkä suhde. Olen hyväksynyt hänen erikoisetkin piirteensä tähän asti. En halua toimia hänen selkänsä takana. Miten saan tilanteen hoidettua ja miehen raiteilleen?”

ILONA RAUHALA VASTAA:

Olen pahoillani puolestasi. Tiedämme alkoholismista sen, että toisen ihmisen on lähes mahdotonta hoitaa ja saada alkoholistia takaisin raiteilleen, ellei tällä itsellään ole motivaatiota siihen. Läheiset usein peittelevät juomista muilta. Silloin alkoholiongelma on mahdollista salata eikä tarvitse kokea kamalaa sosiaalista häpeää.

Jos osallistut salailuun, miehesi juominen jatkuu. Ärtyisyys ja huolimattomuus lisääntyvät. Olet valinnan edessä. Haluatko elää niin, että mahdollistat miehesi alkoholin käytön? Näin teet itsellesi jonkinlaisen vankilan.

Pikkuhiljaa alat eristäytyä muista ja luovut siitä, mikä on sinulle tärkeää. Vai tahdotko ilmaista miehellesi, ettet aio osallistua hänen juomisensa salaamiseen? Aiotko sanoa, ettei sinulle sovi, että hän on ärtyisä sinua kohtaan?

Ensimmäinen vaihtoehto lisää miehesi alkoholin käyttöä ja heikentää lopulta sinun hyvinvointiasi. Jälkimmäinen vaihtoehto sisältää riskin:

Miehesi voi suuttua ja alkaa alistaa tai räyhätä sinulle, jotta muuttaisit mielesi. Hän voi lopettaa hetkeksi ja vakuutella lopettavansa. Hän ehkä sanoo, että saat lähteä. Yksi mahdollisuus on, että hän havahtuu ja muuttaa tapojaan. Tämän viimeisen vaihtoehdon todennäköisyys on aika pieni.Kuningas alkoholi on sellainen ystävä ja jumala, että alkoholisti jää rakastelemaan sen kanssa mieluummin kuin kumppaninsa kanssa. Hän valitsee näin, vaikka puoliso olisi hoitanut häntä hyvin.Kun asetat rajan, testaat, onko miehesi alkoholin käyttö alkoholismia vai tilapäinen ongelma. Jostakin syystä hän nyt juo. Yrittääkö miehesi ratkaista sillä jonkin kriisiin, josta ei pysty puhumaan? Tiedän monia, jotka ovat lopettaneet juomisen kokonaan rakkaittensa tähden. Tiedän myös monia, jotka eivät ole tehneet niin.Sinun täytyy huolehtia itsestäsi ja hyvinvoinnistasi. Alkoholistin lähellä eläminen ja oman elämän uhraaminen voivat olla yhtä helvettiä.Toivon, että uskaltaisit tehdä ratkaisuja. Muuten tilanteeseen ei tule välttämättä mitään muutosta. 

Lue myös:

Kommentoi »