Hyvinvointi

Ovulaatio, aamulämmöt ja varmat päivät - tähän perustuu luomuehkäisysovellus

Ehkäisyä ilman hormoneja – ihanaa! Toimiiko uusi Natural Cycles –sovellus oikeasti?

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Fotolia
8.6.2017

Ruotsalainen Natural Cycles –ehkäisysovellus hyväksyttiin hiljattain viralliseksi ehkäisykeinoksi myös Suomessa. Sovelluksen ideana on, että käyttäjä mittaa joka aamu heti herättyään, vielä sängyssä ollessaan, itseltään aamulämmön tarkalla kahden desimaalin kuumemittarilla ja kirjaa lukeman kännykkäsovellukseen.

Sovellus oppii tuntemaan naisen kuukautiskierron kuulemma 1–3 kuukaudessa ja näyttää sitten, voiko nainen tulla sinä päivänä raskaaksi ja pitääkö seksissä käyttää kondomia, vai voiko seksiä harrastaa turvallisin mielin ilman.

Riski isompi, jos kuukautiset epäsäännölliset

Kuinka luotettavana sovellusta voi pitää?

– Sovellus antaa oikein käytettynä varsin luotettavasti vihreät ja punaiset päivät. Sitten riippuu täysin käyttäjästä, miten hän toimii näinä päivinä. Jos käyttäjä ei ole yhdynnässä punaisina päivinä, joita on noin kymmenen kuukautiskierron aikana, on raskauden mahdollisuus pieni, arvioi gynekologi Leena Väisälä Lääkärikeskus Aavasta ja Mehiläisestä.

Jos naisella on epäsäännölliset kuukautiset, voi punaisia päiviä tulla enemmän ja raskausriski voi olla korkeampi.

Hormonikierukka 35-70 kertaa tehokkaampi

Normaalissa käytössä sovelluksen ehkäisyteho ei ole kovin hyvä, sillä Natural Cyclesin mukaan seitsemän naista sadasta on tullut raskaaksi vuoden käytön aikana.

– Se on aika suuri määrä. Pillereillä pääsee alempaan, ja hormonikierukalla raskaaksi tulee vain 1–2 naista tuhannesta vuoden aikana. Eli kun sovelluksella raskauksia on 70 tuhatta naista kohden, hormonikierukka on 35–70-kertaisesti tehokkaampi.

Jos punaisina päivinä on yhdynnässä ja käyttää kondomia, ehkäisyteho on kondomin teho. Kondomia käytettäessä 2–15 naista tulee raskaaksi vuoden aikana.

Sovelluksen käyttäjän pitää myös mitata aamulämpö mielellään joka aamu ja syöttää se sovellukseen. Muistavatko naiset tehdä tämän joka aamu?

– Eivät kaikki varmasti muista. Se lisää raskauksia.

Nainen voi tulla raskaaksi vain kuutena tai seitsemänä päivänä kuukautiskierron aikana. Ongelmana on Leena Väisälän mukaan tietää nämä päivät, ja olla vielä olematta yhdynnässä niiden aikana.

Enemmän hyötyä raskautta toivovalle

Sovellus maksaa 65 euroa vuodessa ja hintaan sisältyy lämpömittari. Jos punaisina päivinä haluaa olla yhdynnässä, laskua kertyy myös kondomeista. Sovellus ei ole kovin edullinen ehkäisytapa ainakaan verrattuna hormonikierukkaan.

– Viiden vuoden pienikokoinen uusi hormonikierukka, joka sopii hyvin nuorillekin, maksaa 153 euroa. Se on 30 euroa vuodessa.

Lue myös: Kondomin käyttöohje

Leena Väisälän mielestä sovellus voi toimia paremmin kuin ehkäisynä apuna juuri heille, jotka haluavat tulla raskaaksi. Ovulaatiopäiviä kun ei ole mitenkään helppo tunnistaa.

– Juuri näin. Sovelluksesta on varmasti enemmän hyötyä, jos haluaa raskautta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi