Osaatko suojautua suuseksissä?

Osaatko suojautua suuseksissä?
”Ihmiset tietävät tautien tarttumisesta suuseksissä huonosti”, sanoo lääkäri. Nyt suojaus kuntoon!
Julkaistu 3.7.2017

Kaikki yhdynnässä tarttuvat seksitaudit voivat tarttua myös suuseksissä. Suuseksistä voi saada esimerkiksi papilloomaviruksen, joka on yhteydessä suun ja nielun syöpiin. Silti moni harrastaa suuseksiä ilman suojaa.

– Osa ihmisistä tietää, että suuseksissäkin pitäisi suojautua. Yleisesti ihmiset tietävät tautien tarttumisesta suuseksissä kuitenkin huonommin kuin yhdynnässä tai anaaliseksissä, kertoo asiantuntijalääkäri Miila Halonen Väestöliitosta.

Suuseksissä voi saada klamydian, tippurin, kupan, herpeksen ja papilloomaviruksen. Spermasta tai emättimen eritteestä voi saada myös hivin.

MIEHEN PITÄISI KÄYTTÄÄ KONDOMIA

Jos miehelle antaa suuseksiä, hänen pitäisi käyttää kondomia.

– Se peittää toki vain peniksen, ei kiveksiä tai välilihaa, joissa voi olla herpestä tai papilloomaviruksia. Parempaa suojaa ei ole kuitenkaan tarjolla, Halonen sanoo.

Kondomin käyttö estää kuitenkin valtaosan tartunnoista. Se suojaa bakteeritaudeilta, kuten klamydialta ja tippurilta, sekä hiviltä, sillä ne tarttuvat eritteistä.

NAISELLE SUUSEKSISUOJA

Naisen pitäisi käyttää suuseksissä suuseksisuojaa, eli niin sanottua nuolemissuojaa. Niitä saa ostaa apteekeista ja seksikaupoista. Suoja peittää emättimen, häpyhuulet, välilihan ja peräaukon. Sitä pitäisi käyttää myös, jos hyväilee naista käsin.

Huonolla tuurilla bakteerit leviävät nimittäin naisen sukuelimistä sormiin ja sormista eteenpäin suuhun tai muille kehon limakalvoille.

Naiselle sopivan suuseksisuojan voi tehdä myös kondomista, kun leikkaa säiliöosan pois ja halkaisee kondomin pituussuunnassa. Niin siitä tulee neliönmallinen.

Tuorekelmu ei ole hyvä suuseksisuoja.

– Varmaan tuorekelmun käyttö on tosi elämää, mutta sitä ei ole tarkoitettu estämään bakteerien ja virusten liikkumista. Se voi päästää mikrobeja läpi, venyä ja mennä rikki, Halonen sanoo.

KERRO SUUSEKSISTÄ TESTEISSÄ

Suuseksitartuntoja ei saisi unohtaa myöskään seksitautitesteissä. Suuseksissä tarttuneet taudit eivät nimittäin välttämättä näy pissanäytteessä. Niitä varten pitäisi ottaa nielunäyte.

– Kun menee seksitautitesteihin, pitäisi kertoa, millaista seksiä on harrastanut. Niin mahdolliset taudit löytyvät ja tulevat hoidettua, Halonen muistuttaa.

Lääkäreiden ja hoitajien pitäisi ottaa kaikki tarpeelliset näytteet erikseen pyytämättä, mutta Halosen mielestä kannattaa varmistaa, että näin tapahtuu.

Lue myös:

Kommentoi »