Terve.fi

Onko terveellinen ruokavaliosi epäterveellinen?

Onko terveellinen ruokavaliosi epäterveellinen?
Gwyneth Paltrow on kaikille tuttu ja kaikkien rakastama näyttelijä. Monet naiset ovat innostuneet jäljittelemään Gwynethin ruokavaliota, toivoen saavuttavansa näyttelijättären vaatekoon.
2.8.2010

Sutjakampaa ulkomuodon sijaan tähden ruokarutiineja seuraavia naisia saattaa kuitenkin odottaa epämiellyttävämpi yllätys: osteopenia eli luukato! Jonkin aikaa sitten Paltrow nimittäin ilmoitti hänellä havaitun ensiasteita kyseisestä sairaudesta.

Yhtäkkiä Paltrow'n ja kumppaneiden superterveellisenä pidetyt ruokavaliot arveluttavat. Onko näyttelijättären D-vitamiinin puute (ja siitä johtuva luiden heikkeneminen) seurausta hänen makrobioottisesta dieetistään? Entä muut ruokavaliovillitykset, kuinka terveellisiä ne todellisuudessa ovat? Pitäisikö sittenkin palata lautasmalliin?

Tarkkana kuin porkkana

Aloitetaan Paltrow'n suosikista, makrobioottisesta ruokavaliosta. Kyse on ikivanhasta itämaisesta, ”jing ja jang”-ajatukselle perustuvasta dieetistä, joka viimeisen vuosikymmenen aikana on toden teolla rantautunut myös länsimaihin. Perusajatus on syödä vain kuumentamattomia kasvisruokia, kun taas eläinperäisiä tuotteita pääsääntöisesti vältetään.

Makrobioottista ruokavaliotasta on mahdollista koostaa kaikella tavalla täysipainoinen, mutta se vaatii huolellista suunnittelua ja paljon työtä. Erityisen haastavaa on huolehtia riittävästä proteiinin, kalsiumin ja kalorien saannista.

– Proteiinin ja kalsiumin puutteesta seuraa, ettei keho pysty kunnolla hyödyntämään vitamiineja ja mineraaleja, selittää ravintoteraoeutti ja personal trainer Majorie Nolan.

Tästä voi aiheutua vakavia puutosoireita.

Älä yritä olla lääkäri!

Gluteiiniton ruokavalio taas on syytä jättää keliaakikoille. Heille, joiden suolinukka ei ihan oikeasti siedä kotimaisten viljojen gluteiinia.

– Toisinaan ihmiset päättävät olla lääkäreitä itselleen ja analysoivat vatsavaivansa keliakiaksi, ja karsivat ruokavaliostaan yhden kokonaisen ruoka-aineryhmän, kertoo lääkäri ja ravintoterapeutti Felicia Stoler.

– Samalla he karsivat elimistölle välttämättömiä ravintoaineita.

Keliaakikotkaan eivät elä ilman viljaa, he vain siirtyvät käyttämään gluteiinittomia viljatuotteita. Näitä ovat muun muassa riisi, quinoa ja maissi. He syövät muutenkin täysin normaalisti – gluteiiniton ruokavalio ei siis automaattisesti lahduta.

– Gluteeniton ruokavalio voi olla hyvin terveellinen, mutta ei välttämättä kovin vähäkalorinen tai -rasvainen, Majorie Nolan huomauttaa.

Hän varoittaa myöskään korvaamasta ruokavaliosta puuttuvia vitamiineja napsimalla pillereitä purkista

– Monet ihmiset ajattelevat, että vitamiinit voi huoletta nauttia pillereinä. Jos dieetti kuitenkin on kokonaisvaltaisesti liian vähäkalorinen, eivät vitamiinit ja mineraalit pysty imeytymään kehoon – nautittiin ne missä muodossa tahansa

Liika on liikaa, mutta valkoinen vilja ei

Yksi suosituimmista trendidieeteistä on niin sanottujen valkoisten viljojen eli muun muassa riisin ja vehnän karsiminen. Samoin kuin gluteiiniton ruokavalio, myöskään valkoisista viljoista kieltäytyminen ei välttämättä laihduta.

– Saan jatkuvasti hokea ihmisille, ettei riisi tai valkoiset jauhot lihota. Ihmiset ympäri maailmaa syövät niitä. Ongelma on se, että niitä syödään liikaa! painottaa Felicia Stoler.

Kasvissyöjät ja vegaanit (vegaanit eivät käytä mitään eläinkunnan tuotteita, kasvissyöjät saattavat syödä kalaa, juoda maitoa yms.) lienevät maailmalla yleisimpiä erityisruokavalion noudattajia. Tästä johtuen niin kasvissyönnistä kuin veganismistakin on olemassa paljon tutkittua tietoa, eikä lihasta kieltäytymisen ole enää pitkään aikaan tarvinnut tarkoittaa ravintosisällöllisesti köyhää ruokavaliota.

Jos tiedon etsiminen kirjoita tai internetistä ei kuitenkaan jaksa kiinnostaa, saattaa kasvissyöjä edelleen kohdata ongelmia.

– Jos ruokavaliosta jättää pois proteiinin ja rasvat, jää elimistön käyttöön ainoastaan hiilihydraatteja, ja nälkä yllättää helposti. Myös verensokeri tippuu nopeammin, sanoo Majorie Nolan.

Kasvissyöjien ja vegaanien kannattaakin popsia runsaasti esimerkiksi papuja ja pähkinöitä, kasviöljyjä ja soijaa.

Se kuuluisa keskitie

Sanalla sanoen: vältä kaikkea äärimmäistä. Varo dieettejä, jotka eliminoivat kokonaisia ruokaryhmiä sekä dieettejä, joiden kalorimäärät eivät riitä tyydyttämään jokapäiväistä energiantarvettasi. Kolme kuukautta kukkakaalikeittoa ei vain voi olla terveellistä.

Varsin erikoisiakin ruokavalioita on mahdollista noudattaa vahingoittamatta terveyttään, mutta se vaatii tietoa ja päättäväisyyttä noudattaa tarkkoja ohjeita. Tarvittaessa on aina parasta kääntyä asiantuntijan, esimerkiksi ravintoterapeutin puoleen. Lääkärin pakeille on syytä astella, jos haluaa varmuuden laktoosi-intoleranssi- tai keliakiaoireisiinsa.

Lähde: Health.com

Kommentoi »