Sairaudet

Omega-3-rasvahapot voivat vähentää riskiryhmäläisten sepelvaltimotauteja

Sepelvaltimotaudin riskiä voi todennäköisesti pienentää lisäämällä ruokavalioon EPA- ja DHA-omega-3-rasvahappoja. Lue lisää.

19.1.2017 Terve.fi

Sepelvaltimotaudin riskiä voi todennäköisesti pienentää lisäämällä ruokavalioon EPA- ja DHA-omega-3-rasvahappoja. Niitä saa etenkin kalasta.

Tiedot käyvät ilmi meta-analyysitutkimuksesta, jossa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 34 tutkimuksen aineistot. Noin puolet tutkimuksista oli satunnaistettuja ja lumekontrolloituja.

Tulosten perusteella sepelvaltimotaudin riski on noin neljänneksen pienempi potilailla, jotka saavat ravinnostaan tai ravinnelisistä paljon EPA- ja DHA-rasvahappoja. Satunnaistetuissa ja lumekontrolloiduissa tutkimuksissa yhteys näkyi vain potilailla, joiden LDL-kolesterolin ja triglyseridien pitoisuudet olivat suuret, mutta seurantatutkimuksissa se havaittiin kaikilla.

Eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA) on etenkin rasvaisessa kalassa, kuten lohessa, kirjolohessa ja nieriässä. Myös muikussa, silakassa ja siiassa on kohtuullisesti kyseisiä rasvoja.

Tulokset vahvistavat näyttöä omega-3-rasvahappojen terveellisyydestä. Ne viittaavat myös siihen, että moni voisi helposti pienentää sydänriskejään lisäämällä kalan syömistä. Tutkimuksen julkaisi Mayo Clinic Proceedings -lehti.

Lähde: Mayo Clinic Proceedings 2017;DOI:10.1016/j.mayocp.2016.10.018

Lue lisää:

Omega-3-rasvahappojen tarve ja puutoksen seuraukset

Mitkä ovat sepelvaltimotaudin oireet?

Sepelvaltimotaudin hoito elintapojen muutoksella

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi