Terve.fi

Oliiviöljy ja kasvikset pudottavat huomattavasti sepelvaltimotaudin riskiä

Oliiviöljy ja kasvikset pudottavat huomattavasti sepelvaltimotaudin riskiä
Julkaistu: 27.1.2011

Kattavan tutkimuksen mukaan välimeren ruokavaliolle tyypillinen runsas oliiviöljyn ja kasvisten käyttö nimittäin ehkäisee naisilla merkittävissä määrin sydänsairauksia.

American Journal of Clinical Nutrition –lehdessä julkaistun tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko hedelmien, kasvisten ja oliiviöljyn kulutuksella yhteyttä sepelvaltimotaudin yleisyyteen. Tutkimuksen tulokset perustuvat kaikkiaan lähes 30 000 naiselta saatuihin tietoihin, jotka kerättiin vuosien 1993-1998 välisenä aikana.

Naisten elämää seurattiin keskimäärin noin kahdeksan vuoden ajan, jona aikana ilmaantui yhteensä 144 sepelvaltimotapahtumaa (esim. sydäninfarktia). Tutkimuksen tuloksista ilmenee, että niin runsas lehtivihannesten kuin oliiviöljynkin käyttö ravinnossa alensi sepelvaltimotautitapahtuman riskiä yli 40 prosentilla.

Noin yksi kasvisannos päivässä riitti tuomaan 40 prosenttia alhaisemmat sydänriskit verrattuna naisiin, jotka söivät kasviksia kaksi kertaa viikossa tai harvemmin. Oliiviöljyä piti naisen saada noin kolme ruokalusikallista päivässä saavuttaakseen mainitun terveyshyödyn verrattuna vähiten tutkimuksessa oliiviöljyjä käyttäneisiin.

Sen sijaan hedelmillä ei todettu samanlaisia sydäntaudeilta suojaavia vaikutuksia.

Edelleenkään, useistakaan tutkimuksista huolimatta, ei tiedetä, mistä lehtivihannesten ja oliiviöljyn sydän- ja verisuonihyödyt johtuvat. Italialaistutkimusta johtanut Domenico Palli arvelee niiden takana olevan foolihappo, antioksidantit, vitamiinit ja kalium, joita vihreissä kasviksissa runsaasti esiintyy.

Aiemmin välimeren ruokavalion on todettu ehkäisevän sydän- ja verisuonisairauksien lisäksi muun muassa syöviltä, ja voivan auttaa esimerkiksi Alzheimerin tautiin ja metaboliseen oireyhtymään.

Lue lisää:

Kommentoi »