Kauneus ja Terveys

Nooralotta Neziri: Kova harjoitus oksettaa

Nooralotta Neziri: Kova harjoitus oksettaa
Pikajuoksija Nooralotta Neziri nukkuu yhdeksän tuntia ja syö aamulla kaurapuuroa, jotta jaksaa harjoitella kovaa.
Julkaistu: 14.8.2016

”Treenaan yhdeksän kertaa viikossa, joten kehoni ei palaudu täysin missään vaiheessa. Jos tunnen oloni hyvänkin alkuverryttelyn jälkeen väsyneeksi, ei palautuminen ole ollut riittävää. Silloin valmentaja muokkaa harjoituksia. Jos kehoni on todella väsynyt, en vedä täysillä. 

RASKAIMPIA KEHOLLENI ovat maksimaaliset nopeuskestävyysharjoitteet. Silloin juoksen kolmesti 150 metrin matkan niin lujaa kuin pystyn. Joskus niiden jälkeen oksettaa. Lihaksiin muodostuu maitohappoja nopeasti, ja jalat tuntuvat raskailta.Öisin nukun yhdeksän tuntia, sillä tosi urheilijoita ei tehdä pelkästään kovaa treenaamalla vaan myös riittävällä levolla ja palautumisella. Haluaisin osata nukkua päiväunetkin. Jos päivässä on kahdet treenit, lepäilen niiden välissä. Harjoitukseni sisältävät voima-, nopeus- ja kestävyysharjoittelua, hyppyjä ja juoksu tekniikan hiomista. Sisältö vaihtelee sen mukaan, onko peruskunto- vai kilpailukausi. Kun kilpailut lähestyvät, kiinnitän enemmän huomiota nopeuteen ja nopeusvoimaan. SYÖN PALJON, koska treenaan paljon. Treeni ja palautuminen eivät suju nälkäisenä. Jos harjoituksissa on nälkä, en pysty keskittymään suoritukseen. Ennen aamutreeniä tankkaan kaurapuuroa ja kananmunia tai banaanimansikkasmoothieta. Välillä juon treeneissä ja niiden jälkeen haaraketjuisia aminohappoja sisältävää BCAA-juomaa. Tuota palautumisjuomaa en käytä päivittäin vaan fiiliksen mukaan.

SOKERIA JA VALKOISTA VEHNÄÄ välttelen. Syön mahdollisimman puhdasta ruokaa, mutta en ole tiukalla dieetillä. Aiemmin en saanut riittävästi hyviä rasvoja, ja minulla oli usein huono olo.

Nyt kiinnitän rasvoihin huomiota. Suosin avokadoa ja pähkinöitä. Aloin käyttää kotimaista camelinaöljyä, koska kuulin, että siinä on paras omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhde.AINA EI VOI TREENATA KOVAA. Kerran pari viikossa on kevyempi päivä. Silloin juoksen nurmikolla rentoja vetoja. Pehmeä maasto säästää lihaksia ja luustoa kovilta iskuilta. Ohjelmaani kuuluvat myös kävely lenkit raikkaassa ilmassa ja huolellinen venyttely.Jos useampi peräkkäinen treeni sujuu nihkeästi, on syytä pysähtyä. Itseään, kehoaan ja tuntemuksiaan on vain opittava kuuntelemaan.”

Lue myös:

Kommentoi »