Terve.fi

Nielurisojen hoito

Nielurisojen hoito
Nielurisat paranevat tulehduksista usein itsestään. Streptokokki A:n aiheuttamat niulurisatulehdukset hoidetaan aina antibiooteilla jälkitautien ehkäisemiseksi.
Julkaistu: 1.8.2019
Nielurisatulehdukset paranevat yleensä aiheuttajasta riippumatta itsestään ilman hoitoa. Kuitenkin a-streptokokin aiheuttamat nielurisatulehdukset hoidetaan aina bakteerilääkkeillä eli antibiooteilla jälkitautien ja komplikaatioiden ehkäisemiseksi.
Lääkehoito nopeuttaa oireiden häviämistä, vähentää taudin leviämistä ja estää komplikaatioiden syntymistä. Ensisijaisena antibioottina käytetään tabletteina otettavaa V-penisilliiniä. Penisilliiniallergisille käytetään pääasiassa kefaleksiinia tai toissijaisesti makrolideja, jos kefalosporiinitkaan eivät sovellu käytettäväksi.
Antibioottihoidon kesto on pääsääntöisesti 10 vuorokautta. Jos taudin oireet eivät helpota muutamassa päivässä lääkehoidon aloittamisen jälkeen tai vointi huononee entisestään, tulee hoitoon hakeutua uudelleen vakavampien tilojen poissulkemiseksi.
Viruksen aiheuttamiin tauteihin antibiooteista ei ole hyötyä, ja ne saattavat aiheuttaa vain turhia haittavaikutuksia.
Jos nielurisatulehduksia on usein, lääkehoidot tepsivät huonosti tai suuret nielurisat aiheuttavat merkittävää haittaa, käytetään hoitona nielurisaleikkausta eli tonsillektomiaa. Leikkausta harkitaan jos streptokokin aiheuttamia nielurisatulehduksia on useammin kuin neljä kertaa vuodessa.
Myös krooninen nielurisatulehdus ja siitä aiheutuneet suurentuneet risat, vaikea uniapnea tai selkeästi oireilevat proput voivat olla syy risojen poistoon.
Nielupaiseen yhteydessä nielurisat poistetaan, mikäli taustalla on aiemmin sairastettuja toistuvia tonsiliitteja, nielupaise ei parane tyhjentämällä ja lääkehoidolla tai paise uusiutuu. Lapsilla nielurisat pyritään poistamaan jo ensimmäisen nielupaiseen jälkeen.
Nielurisaleikkauksen tekee korvalääkäri, ja se tehdään nukutuksessa. Yleensä leikkaus tehdään päiväkirurgisesti, eli sairaalaan tullaan aamulla ja kotiin pääsee kipulääkkeiden kanssa saman päivän illalla.
Lähteet:
Koskenkorva T. Kurkkukipu ja tonsilliitti, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Nielutulehdus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen, Suomen Otolaryngologiyhdistyksen, Suomen Infektiolääkärit ry:n ja Kliiniset mikrobiologit ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013.
Kommentoi »