Terveys

Yleistietoa neuropaattisesta kivusta

Neuropaattinen kipu on useasti kroonista eli jatkuvaa kipua. Neuropaattinen kipu voi kestää kuukausia.

30.4.2018 Terve.fi

Hermoperäinen eli neuropaattinen kipu on ”kipua välittävän hermojärjestelmän vauriosta tai herkistymisestä aiheutuva kipu, johon usein liittyy tuntoaistin heikkeneminen tai herkistyminen ja joka jatkuu alkuperäisen kudosvaurion korjaannuttua” (Lääketieteen termit, Duodecim).

Kiputila voi olla ääreishermostollinen (perifeerinen neuropaattinen kipu) tai keskushermostollinen (sentraalinen neuropaattinen kipu) tai näiden yhdistelmä eli kombinoitu kipu. Perifeeriset hermoperäiset kivut ovat yleisimpiä.

Neuropaattinen kipu on usein kroonista; esim. vyöruusun jälkeen jatkuva neuropaattinen kipu (postherpeettinen neuralgia) saattaa kestää useitakin kuukausia ennen lieventymistä ja häviämistä. Jos neuropaattiseen kipuun liittyy alueellinen autonomisen hermoston toimintahäiriö, kyseessä on CRPS tyyppi 2 (complexregional pain syndrome eli monimuotoinen alueellinen kipuoireyhtymä). CRPS voi tulla myös ilman hermovauriota, jolloin kyseessä on CRPS tyyppi 1, jota ei luokitella neuropaattiseksi kivuksi.

Neuropaattisen kivun aiheuttaja

Neuropaattinen kipu aiheutuu hermojärjestelmän vauriosta tai herkistymisestä johtuvasta tuntoaistin heikkenemisestä tai herkistymisestä.

Neuropaattisia kipuja ovat mm. selkärangan sairauteen liittyvä hermojuurivaurio, vammojen ja leikkausten jälkeiset hermoperäiset kiputilat, vyöruusun jälkeinen hermokipu (postherpeettinen neuralgia), kivuliaat polyneuropatiat (esim. diabetekseen liittyvä kivulias polyneuropatia), hermovammojen jälkitilat ja aavesärky.

Neuropaattisen kivun seuranta

Neuropaattisen kivun hoito ja seuranta saattavat vaatia monia vastaanottokäyntejä, sillä lääkkeitä kokeillaan yksi kerrallaan optimaalisen lääkehoidon löytämiseksi.

Kun tilanne on alkuselvittelyiden ja hoidon aloituksen jälkeen vakaantunut, laaditaan hoitosuunnitelma ja seuranta-aikataulu yhdessä potilaan kanssa. Seurantakäynneillä arvioidaan kivun luonnetta ja lääkityksen muuttamisen tarvetta.

Neuropaattisen kivun periytyvyys

Perimän osuutta pidetään keskeisenä neuropaattisen kivun kehittymisessä, vaikka tarkempia mekanismeja ei vielä tunnetakaan.

Neuropaattisen kivun yleisyys

Neuropaattisen kivun esiintyvyydeksi on arvioitu noin 6–8 %.

Neuropaattisen kivun ennuste

Mikäli syynmukainen hoito ei ole mahdollista, tukeudutaan oireenmukaiseen hoitoon. Neuropaattisen kivun oireenmukaisen hoidon kulmakivi on lääkehoito. Lääkehoidolla harvoin päästään täysin oireettomaan tilaan.

Lähteet:

Krooninen kipu, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Neuropaattisen kivun hoito, Anestesiologia ja tehohoito, Kustannus Oy Duodecim 2014.

Neuropaattinen kipu, Fysiatria, Kustannus Oy Duodecim 2015.

Neuropaattisen kivun määritelmä ja yleisyys, Kipu, Kustannus Oy Duodecim 2009.

Kipu, Käypä hoito suositus 2017.

Neuropaattisen kivun oirekuva, Kipu, Kustannus Oy Duodecim 2009.

ICD-10:

R52.2, R52.1

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi