
Nämä 8 ruokatrendiä jyräävät vuonna 2018: Sirkkoja ja nelosolutta!
Ennustamme 8 ruokatrendiä vuodelle 2018: sinäkin maistelet pian sirkkanakkeja ja huuhtelet suusi kasvimaidolla - tai nelosoluella.
1. Sirkkaruoka
Marraskuusta lähtien Suomessa on saanut syödä sirkkoja. Fazerin sirkkaleipä oli ensimmäinen tuote, joka toi sirkat suomalaisten suihin. Vuonna 2018 luvassa on jo sirkkamysliä, sirkkalihapullia ja sirkkanakkeja eri valmistajilta.- Tämä on hyvä, ekologinen asia. Hyönteisten kito-oligosakkaridit näyttävät olevan hyödyllisiä suoliston toiminnalle, ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kommentoi.Fazerin sirkkaleipä on Putkosen mukaan sisääheittötuote, jolla tunnustellaan, miten suomalaiset reagoivat uudenlaiseen ruokaan.- Tulevaisuudessa sirkkojen on tarkoitus vastata proteiinin korvaamiseen ja korvata lihan tuotantoa, Putkonen korostaa.Täydellinen vastaus suomalaisten proteiinitarpeeseen sirkat eivät taida olla, sillä soraäänet korostavat myös sirkkojen olevan tuntevia ja ajattelevia yksilöitä, joita ei saisi siksi syödä.Hyönteisiä syövää kasvissyöjää kutsutaan muuten entovegetaristiksi.
Lue myös: Hyönteisruoka on täällä – paahdettuun kenttäsirkkaan tulee himo
2. Hävikkiruoka
Jopa kolmannes koko maailman elintarvikkeista menee kaatopaikalle. Tätä vastaan kampanjoidaan nyt kaikkialla maailmalla, myös Suomessa. Syksyllä 2017 järjestettiin ensi kertaa hävikkiruokaviikko, ja Suomessakin on toiminut jo hävikkiruokaa tarjoilevia ravintoloita. Tärkeä viesti on: hanki kaupasta vain sen verran kuin tarvitset, tee ruokaa sen verran kun syöt, älä heitä roskiin tarpeettomasti.
3. Kasviseinekset tulevat!
Kahden viime vuoden aikana suomalaisten ruokavaliota on rikastettu monenlaisilla uusilla kasvisinnovaatioilla: nyhtökauraa ja härkistä saa jo monenlaisina versioina, jopa kasvislihapullina. Kasviseineksiä saamme satavarmasti lisää, sillä kiireinen kasvissyöjä tarttuu mielihyvin kasviseinekseen. Säästyypähän ruuanlaitolta ja välteltävältä ruoka-aineelta.
4. Kasvimaidot maistuvat yhä useammalle
Vuonna 2018 suuret tekijät rynnistävät erilaisin vegaanituottein markkinoille: sekä Valio että Juustoportti tuovat kylmähyllyihin omat maidottomat maitonsa eli kauramaitoja – ja jugurtteja. Näin tapahtuu, koska molemmissa meijereissä on osattu tulkita tilastoja: Lehmänmaidon asema on Suomessa hiljalleen horjumassa. Ravintotaseen mukaan vuonna 2016 kulutettiin 166 kiloa nestemäisiä maitotuotteita per lärvi: maidon kulutus on väheni 10 prosenttia edelliseen vuoteen nähden. Vähentyminen on tapahtunut etenkin rasvattoman maidon kulutuksessa. Kun uusia tuttujen merkkien kasvimaitoja tulee hyllyihin, yhä useampi niihin kokeilunhalussaan tarttuu.
5. Mustikka muistin iloksi
Juuri valmistuneiden ja meneillään olevienkin tutkimusten mukaan mustikka on avainasemassa alzheimerin taudin ja muistivaikeuksien ehkäisyssä. Yhdessä tutkimuksessa osallistujille on annettu pakastemustikoita ja toisessa 24 grammaa pakastekuivattua mustikkajauhetta. Molemmissa nähtiin positiivisia muutoksia koehenkilöiden kognitiivisissä taidoissa.
6. Raejuusto on uusi kreikkalainen jugurtti
Washington Post -lehdessä ennustettiin, että raejuusto on yksi maailman suurimmista ruokatrendeistä vuonna 2018. Raejuustoa kutsuttiin lehdessä “uudeksi kreikkalaiseksi jugurtiksi”, jolla viitataan parin vuoden takaiseen huumaan, jolloin kreikkalaisen jugurtin ajateltiin ratkaisevan monenlaisia ongelmia ihmisen ravitsemuksessa. Raejuusto on hyvä proteiinin ja kalsiumin lähde, ja rasvattomana versiona todella passeli välipala esimerkiksi painonhallinnasta kiinnostuneille. Jos olet kyllästynyt ainaisen rahkan lappamiseen, raejuustoa voi todella suositella!
7. Sokerittomuus
Valkoisen sokerin vaaroista on puhuttu vuosia. Esimerkiksi Ruohonjuuren lähettämässä vuosiennusteessa kiinnitettiin huomio tärkeään pointtiin: makeasta elämästä ei olla silti valmiita luopumaan ja siksi makeutusaineet kuten stevia ja ksylitoli nostavat suosiotaan. Kauneuden & Terveyden blogeissa varmoja hittejä ovatkin esimerkiksi Karita Tykän julkaisemat sokerittomat herkut.
Lue myös: Aikuisiän akne parani, kun jätin sokerin
8. Nelosolutta kiitos!
Uuden alkoholilain myötä kauppoihin tulee vahvempia alkoholijuomia ja ravintoloiden aukioloajat tulevat vapaammiksi. Kun tarjontaa on, kysyntä lisääntyy, ja ennustamme tämän näkyvän jo ensi vuoden aikana kaduilla, työpaikoilla ja kotona. Suuret muutokset saavat usein aikaan vastamuutoksia, joka saattaa olla se, että yhä useampi sellainen, jonka alkoholinkäyttö on aiemminkin ollut niukkaa, alkaa tarkastella omaa alkoholinkäyttöään kriittisesti. Alkoholinkäyttäminen saattaa hyvinkin polarisoitua: heihin, jotka juovat enemmän ja useammin ja heihin, jotka pistävät korkin kokonaan kiinni.
Lue myös: Kokeile Itämeren ruokavaliota! Näin hoidat vaihdevuosiasi ruokavaliolla