Kauneus

Näin vältät sisäänkasvaneet karvat

Sisäänkasvaneet karvat saavat ihon näyttämään näppyläiseltä. Tämä on yleinen riesa niille, jotka poistavat karvojaan usein. Ahkera ihon kuoriminen on avainsana ongelmien ehkäisyssä.

Teksti Mimi Kantele
Kuvat Fotolia
29.12.2015

Karvat kasvavat normaalisti karvatupesta ylöspäin. Jos et kuitenkaan kuori ja rasvaa ihoasi säännöllisesti, ihon pintakerros eli marraskesi paksunee sarveissolujen kertyessä ja peittää karvatupen osittain tai kokonaan. Karva ei enää jaksa työntyä esteen läpi vaan jatkaa kasvamistaan ihon sisällä, mikä aiheuttaa punoittavan näpyn ihon pinnalle.

Jos karvasi ovat taipuvaisia kihartumaan, karva voi taipua takaisin karvatuppeen. Pahimmassa tapauksessa sisäänkasvanut karva saa karvatupen tulehtumaan, jolloin iholle muodostunut näppy alkaa muistuttaa aknefinniä ja aiheuttaa kipua ja kuumotusta. 

Kuori iho säännöllisesti 

Useiden kauneuspulmien tavoin sisäänkasvaneiden karvojen vastaisessa taistelussa paras keino on ennaltaehkäisy. Ihon kuoriminen 2-3 kertaa viikossa takaa sen, etteivät ihosolut kerry karvatuppien peitoksi, ja bonuksena iho pysyy sileämmän tuntuisena.

Jo sisäänkasvaneet karvat hyötyvät kuorimisesta, sillä mekaaninen hankaus saattaa saada karvan esille, jolloin sen voi poistaa esimerkiksi ajelemalla tai nyppäisemällä. 

Tehokkaan kuorinta-aineen voi tehdä helposti itse sekoittamalla yhteen käytettyjä kahvinpuruja ja oliiviöljyä

Opi oikea tyyli ajella ihokarvat

Ajoterä olisi hyvä vaihtaa uuteen aina, kun se tylsyy, jottei iho ärsyynny höylätessä. Ihoärsytyksen ja sisäänkasvaneiden karvojen riskiä vähentää myös sheivaukseen tarkoitetun geelin tai vaahdon käyttäminen karvojen ajelun aikana.

Lisäksi karvojen ajelussa on tärkeää olla painamatta sheiveriä liian lujaa ihoa vasten. 

Silläkin on vaikutusta, mihin suuntaan ajelee: jos höylää vain myötäkarvaan, sisäänkasvaneiden karvojen mahdollisuus pienenee. 

Epiloi ihokarvat tai käy laserhoidossa 

Höylääminen saattaa lisätä sisäänkasvaneiden karvojen syntymistä. Siksi voi olla hyvä ajatus sijoittaa hyvään epilaattoriin. Jotkut kokevat epiloinnin aiheuttaman nyppivän tunteen epämiellyttävänä – toisaalta epiloidut karvat eivät kasva takaisin yhtä nopeasti kuin höylällä ajellut.

Jos vain lompakko sallii, parempi tapa estää sisäänkasvaneita karvoja on poistattaa karvat laserilla. Pysyviä tuloksia saavutetaan yleensä 5-8 hoitokerran jälkeen.

Huono puoli on se, että laserilla ei saa tehokkaasti poistettua vaaleita, punertavia tai harmaita karvoja.

Ota voiteet ja täsmätuotteet avuksi 

Jokaisen karvanpoiston ja erityisesti suihkussa sheivaamisen jälkeen iho kannattaa rasvata omalle ihotyypillesi sopivalla voiteella, sillä vesi ja pesuaineet kuivattavat ihoa. 

Bikinialueen siistimisen jälkeen on suositeltavaa käyttää jonkinlaista jälkihoitotuotetta. RFSU:lta löytyy Hair Helper –niminen intiimivoide, jonka sisältämät hellävaraiset hedelmähapot kuorivat kemiallisesti ihon pintakerroksen estäen karvoja kasvamasta sisäänpäin.

Sama toimintaperiaate on Skin Doctors –merkkisellä koko vartalolle sopivalla InGrow Go:lla, mutta sen sisältämien isopropyylialkoholin ja asetyylisalisyylihapon ansiosta se ei välttämättä sovi herkkäihoisimmille. 

Glamglow:n suosittu Supermud Clearing Treatment –kasvonaamiokin lupaa auttaa sisäänkasvaneiden karvojen hoidossa. 

Käy lääkärissä näyttämässä sisäänkasvaneita karvojasi 

Aknen hoitoon tarkoitettujen voiteiden levittäminen sisäänkasvaneiden karvojen aiheuttamille näpyille muutaman kerran päivässä saattaa auttaa. Niissä on usein vaikuttavina ainesosina bentsoyyliperoksidia tai salisyylihappoa, jotka lievittävät tulehdusta ja kuorivat ihoa kemiallisesti.

Lämpöhauteen jättäminen näpyn päälle pariksi minuutiksi voi myös auttaa, koska lämpö pehmentää karvaa ja saattaa tuoda sen lähemmäs ihon pintaa.

Lääkäriin voi ja kannattaa hakeutua, mikäli sisäänkasvaneet karvat eivät katoa kotikonstein. Lääkäri voi määrätä reseptillä voiteita, jotka sisältävät glykolihappoa tai kortisonia, tai vapauttaa karvan neulalla ihon alta. 

Lähteet: Terve.fi, Indiatimes.com, Wikihow.com, Saara Sarvas – blogi, Rfsu.seSkindoctors.co.uk.

Kirjoittaja Mimi Kantele on estenomiopiskelija Laurea-ammattikorkeakoulusta. Hän suoritti harjoittelujaksonsa Kauneus ja Terveys -lehden toimituksessa.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi