Kauneus

Kuori kasvot kuntoon

Hellävarainen kuorinta tekee ihosta kuulaan ja tasaisen.

Teksti Jonna Jalkanen
Kuvat Riikka Kantinkoski
15.6.2009

Kuorinta poistaa kuolleen ihosolukon 

Iho uusiutuu jatkuvasti, minkä seurauksena sen pintaan kertyy kuollutta ihosolukkoa. Kasaantuva solukko tekee ihon pinnasta epätasaisen. Iho on samea, ja se voi hilseillä. Solukkokerros voi myös tukkia ihohuokoset, jolloin iholle saattaa syntyä epäpuhtauksia. Tukkoinen ihonpinta ei vastaanota hoitotuotteita parhaalla mahdollisella tavalla.

Oikeaoppinen kuorinta syväpuhdistaa ihohuokoset, edistää hoitotuotteiden vaikutusta ja heleyttää sekä kaunistaa ihon. Meikkivoide levittyy tasaisemmin kuoritulle ja kosteutetulle iholle.

Kuorintakertojen määrä vaihtelee ihotyypin mukaan 

Kuorintaa suositellaan 1–2 kertaa viikossa. Kuorintojen määrään vaikuttaa ihon herkkyys ja ihotyyppi: Mikäli ihosi on hyvin ohut tai herkkä, sille voi riittää kuorinta kerran kuukaudessa. Paksumpaa, rasvaista ihoa voi kuoria useamman kerran viikossa. Olipa ihotyyppisi millainen tahansa, on hyvä muistaa, että kuorintatuotteita ei tarvitse hangata ihoon – käytä hellävaraisia otteita.

Älä kuori ihoasi liikaa – hellävaraisuus kunniaan 

Riittävän harvoin tehty kuorinta ei liuota pois ihon luonnollista suojaa. Jos kuorit ihoasi liian usein ja liian kovakouraisesti, ihosta voi tulla herkempi, ja se punoittaa ja kuivuu aiempaa helpommin.

Kuorintatuotteet maun ja ihotyypin mukaan 

Rakeita sisältävä kuorintatuote voi monen mielestä tuntua tehokkaimmalta. Vaikka kemiallinen kuorinta ei juuri tunnu iholla, se voi monilla toimia huomattavasti paremmin. Kemiallinen kuorinta saattaa kuitenkin aiheuttaa herkällä iholla lievää ärsytystä.

Mikä on kuorinnan ja mikrohionnan ero? 

Tavallinen kuorinta tehdään käsin, mikrohionta koneella. Eroa on myös vaikutuksessa: mikrohionta on tehokkaampi ja syvävaikutteisempi kuin perinteinen kuorinta, joka pureutuu ainoastaan ihon pinnan kuolleeseen solukkoon. Kosmetologien tekemällä mikrohionnalla pystytään silottamaan arpia ja juonteita. Sillä voidaan poistaa myös akneihon talitukkeumia. Sekä kuorinta että mikrohionta tekevät ihosta tasaisemman ja heleämmän värisen.

Ammattilainen suosittelee kuorintahoitoja 

– Kaikille ihotyypeille tekee hyvää käydä vähintään pari kertaa vuodessa ammattilaisen tekemässä kuorintahoidossa: menetelmät ja aineet ovat huomattavasti tehokkaampia kuin kotikäyttöön myytävät tuotteet, kertoo kouluttaja Kati Aaltonen.

Mikäli haluat kokeilla ammattilaisen tekemää kuorintahoitoa, mutta pelkäät mahdollisia ihoärsytyksiä, kokeile mikrohiontaa. Ärsytysriski on pieni, koska hoidossa ei käytetä voimakkaita kuorivia aineita, vaan varovaisen työn tekee kone.

Kosmetiikkaosastolla kuultua 

Eivätkö ihon peseminen ja hankaaminen kuori ihoa riittävästi?Oikeaoppinen kasvojen peseminen tai hoitaminen ei hankaa tai kuori ihoa. Iho saattaa näyttää hetkellisesti paremmalta hyvien tuotteiden antaman kosteuden ansiosta. Kuollutta solukkoa se ei silti irrota.

Käytän kasvovettä, jossa on kevyesti kuorivia ominaisuuksia. Pitääkö minun kuoria iho viikoittain? Ei, mutta sinun kannattaa tehostaa vaikutusta ja kuoria iho kunnolla parin viikon välein.

Ihoni on erittäin herkkä, ja se tuntuu ärtyvän kaikesta. Voinko käyttää kuorintaa?Iho uudistuu koko ajan, joten myös ärtyvää ihoa on hyvä kuoria silloin tällöin. Sinulle riittää kuorinta kerran kuukaudessa. Käytä erittäin hellävaraisia tuotteita: rakeeton, kemiallinen kuorinta-aine on paras.

Poskipäissäni on katkenneita verisuonia. Miten kuorin ihoani?Sinulla on niin sanottu couperosaiho. Kuori kasvojesi normaalinväriset alueet tavalliseen tapaan ja couperosakohdat vain kevyesti sivellen. Käytä ihoa suojaavia ja vahvistavia hoitotuotteita.

Ihoni on erittäin herkkä. Sopiiko minulle kuorintahoito tai mikrohionta?Herkälle iholle ei suositella kaikkein voimakkaimpia hedelmähappokuorintoja. On olemassa hiontalaitteita, esimerkiksi Pristine- timanttihiontalaite, joilla voidaan mikrohioa myös herkkää ihoa.

Asiantuntija spa-kouluttaja Kati Aaltonen Palace Kämp Day Spa

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi