Kauneus ja Terveys

Näin Suomi näkyi Pariisin muotiviikoilla

Näin Suomi näkyi Pariisin muotiviikoilla
Muumeja, taideinstallaatioita ja kodikasta tunnelmaa. Pariisin muotiviikoilla suomalaiset vaatemerkit keräsivät huomiota omaperäisillä ideoillaan ja tarinoilla.
Julkaistu: 2.10.2016

AALTO toi Muumit muotikartalle

Pariisin muotiviikkojen ensimmäisenä päivänä nähtiin suomalaissuunnittelija Tuomas Merikosken luotsaaman AALTO-merkin kevätmallisto Uusi fantasia. Malliston vaatteet huokuivat rentoa nuoruuden huumaa yksinkertaisine leikkauksineen ja omaperäisine yksityiskohtineen.

Eikä tässä vielä kaikki, sillä muotimaailmaa heräteltiin kutsulla Muumilaaksoon, kun malliston vaatteissa oli käytetty kuvamateriaalia Tove Janssonin teoksesta Vaarallinen matka.

Kevätmallistossa AALTO on tehnyt yhteistyötä Moomin Character yhtiön kanssa. Tuloksena Muumit seikkailevat nyt kulahtaneissa t-paidoissa, nahkatakissa ja yksiolkaimisessa mekoissa.

Malliston hatut ja maanläheiset sävyt loivat vahvoja viitteitä täydellisestä vapaudesta nauttivaan Nuuskamuikkuseen. Oman lisänsä tarinakerrontaa toi se, että malliston vaatteet oli valmistettu kierrätysmateriaaleista.

Aiemmin Muumi-kuvitusta on nähty muun muassa Ivana Helsingin mallistoissa, mutta nyt grunge-henkisellä tyylillä tavoitellaan selvästi raflaavampaa ja katutyylistä kiinnostunutta yleisöä. Entistä varmempaa on, että muumimukien rinnalla haluamme jatkaa Janssonin tarinakerrontaa pukemalla päälle Muumi-paidan. 

MAKUUHUONE INSPIROI MUOTIA

Pre Helsinki esitteli Aamu Salon, Hanne Jurmun, Juslin Maunulan ja Lepokorven mallistot pariisilaisessa asuinhuoneistossa. Pre Helsinki House -kotitapahtumassa nähtiin suunnittelijoiden kokoelmat eri teemoin sisustetuissa huoneissa. Vaaleanpunaisella somistettu makuukammari toimi Aamu Salon vaatteiden näyttämönä.

Suunnittelijan teemana oli sänkyyn, uneen ja nukkumiseen liittyvät vaateideat. Vintagehuonekaluilla sisustetussa olohuoneessa oli puolestaan esillä Hanne Jurmun kierrätysmateriaaleista tehtyjä vaatteita, jotka ovat osa suunnittelijan maisteriopintojen lopputyömallistoa.

Kolmannessa huoneessa saavuimme keskelle rakennustyömaata, jossa muun muassa neonpinkin jättipallon sisältä esiteltiin Laura Juslinin ja Lilli Maunulan yhteistyömalliston vaatteita ja asusteita. Viimeisessä karaokehuoneessa Saara Lepokorven mallistoa saattoi ihailla raapivia rakkauslauluja laulavien mallien yllä.

Aamu Salon mallistossa esiteltiin makuukammarissa.

Hanne Jurmun lopputyömalliston vaatteet oli tehty kierrätysmateriaaleista.

Perinteisen mallistoesittelyn sijaan Pre Helsinki House -tapahtum oli enemmänkin taide-elämys kuin perinteinen muotishow. Resepti tuntui toimivan, ja omaperäinen idea keräsi kotitapahtumaan paikalle kansainvälistä lehdistöä.

Kerrottiin, että paikalla oli käynyt jopa laulaja Beyoncén henkilökohtainen stailisti. Suomalaisten outous ja omaperäisyys on valttia, totesi eräs espanjalainen Marimekkoon pukeutunut muotitoimittaja.

Juslin Maunulan mallistossa referenssinä toimi rakennustyömaa.

Lepokorven mallisto esiteltiin karaoke-huoneessa.

MARIMEKON SHOW OLI KODIKAS 

Marimekko-muotia esiteltiin Pariisin muotiviikoilla jo kolmatta kertaa. Tällä kertaa näytöspaikkana oli Suomen suurlähetystö, jonka tila oli muunnettu kodikkaaksi miljööksi keittiökattauksineen ja olohuonenurkkineen.

Marimekko-muoti tarjosi jälleen ajatonta tyyliä, väljiä leikkauksia ja selkeitä siluetteja: on tunikapaitaa, vajaamittaista väljää housua sekä kauniisti laskeutuvia mukavuusmekkoja. Marimekko on myös kierrättänyt 1960 ja 70-luvun klassikkokuoseja. Kevät-kesämallistossa tullaan näkemään muun muassa Liidokki- ja Linjaviitta-printtikuoseja. 

Vaatteiden silueteissa toistuikin kuvioista tuttu muoto, ja yhdessä tuloksena oli runollisen kaunis liikehdintä, joka vaatteista välittyi näytöslavalla. Yleisö huokaili ihastuneena, kun Montrepos-printtikuvioinen mekko nähtiin estradilla.   

Myös Marimekon sisustustuotteet kiinnostivat muotiväkeä: niitä pysähdyttiin kuvaamaan tuon tuosta kännyköillä ja jakamaan sosiaalisen median eri kanavilla. Erityisesti muusta muotimaailmasta Marimekko-lifestyle erottui luomalla kodikkaan tunnelman. 

Muotinäytösten lisäksi Pariisin Suomen Instituutissa on esillä lokakuun loppuun saakka Pre Helsingin kuratoima kokonaisuus Helsinki>Hyères>Paris. Näyttelyssä on esillä suomalaisten Hyères-muotikilpailun voittajien ja finalistien vaatteita.

Pariisin muotiviikolla muotimallistojaan ostajille esittelivät myös muun muassa Samuji, Minna Parikka ja Ivana Helsinki.

Kuvalähteet: Aalto, Satu Adam ja Marimekko.

Lue myös:

Kommentoi »