Terve.fi

Näin säilöt äidinmaitoa kylmään - varovaisuutta varastoinnissa

Näin säilöt äidinmaitoa kylmään - varovaisuutta varastoinnissa
Ohjeet äidinmaidon säilytykseen: Säilö äidinmaito lasiseen tai muoviseen, hyvinpuhdistettuun astiaan, kuten suoraan tuttipulloon. Äidinmaitoa voi säilöä niin jääkaappiin kuin pakastimeenkin. Lue lisää äidinmaidon säilytyksestä.
Julkaistu 14.1.2010

Rintamaidolla vauvaansa ruokkivat saattavat kokea jonkinsorttista vapaudenkaipuuta, kun lapsi on riippuvainen äidin läsnäolosta ruokintatilanteissa. Mikäli lasta ei halua ruokkia maidonkorvikkeella, jää vaihtoehdoksi äidinmaidon talteenotto ja säilytys joko jääkaapissa tai pakastimessa.

Äidinmaito sisältää muun muassa valkuaisaineita, hiilihydraatteja, rasvoja, kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja, ja niiden säilymisen kannalta on hyvä olla tarkkana maidon varastoinnissa.

Tässä arvostetun Mayo Clinicin (arvioitu Yhdysvaltain toiseksi parhaaksi sairaalaksi) ohjeita äidinmaidon säilytykseen.

Ohjeet äidinmaidon säilytykseen

  • Säilö äidinmaito lasiseen tai muoviseen, hyvinpuhdistettuun astiaan, kuten suoraan tuttipulloon. Saatavilla on myös ihan maidon säilytykseen tarkoitettuja kertakäyttöpusseja, mutta ne eivät Mayo Clinicin mukaan sovellu maidon pitkäaikaiseen säilytykseen, koska ne voivat vuotaa tai rikkoutua herkemmin kuin esimerkiksi kovamuovinen pullo.
  • Äidinmaitoa voi säilöä niin jääkaappiin kuin pakastimeenkin. Laita pullo, purkki tai pussi mielellään pakastimen tai jääkaapin takaosiin, joissa on yleensä kylmintä ja lämpötilat eivät heittele niin paljoa.
  • Maito laajenee jäätyessään, joten älä täytä pakkausta liian täyteen
  • Älä sekoita kylmää ja lämmintä maitoa keskenään
  • Äidinmaito säilyy huoneenlämmössä noin kuusi tuntia. Jääkaapissa maito säilyy jopa viikon, mutta tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan sopiva säilytysaika on kuitenkin vain kolmesta neljään päivään, jolloin ravintokoostumus ei kärsi tai bakteeritasot nouse. Kotioloissa maito olisi hyvä käyttää parin päivän sisällä, vaikka se säilyisikin pidempään. Pakastelokerossa (n. -15 ºC) äidinmaito säilyy parin viikon ajan, oikeassa pakastimessa (-18 ºC) jopa kolmesta kuuteen kuukautta.
  • Sulata maito aina jääkaapissa, älä koskaan huonelämpötilassa, sillä bakteerit lisääntyvät helpommin lämpimässä. Ota maito jääkaappiin noin päivää ennen sen aiottua käyttöä. Käytä sulatettu maito vuorokauden kuluessa. Älä pakasta sulanutta tai osittain sulanutta maitoa uudelleen. Älä myöskään sulata/lämmitä maitoa mikrossa, sillä se tuhoaa maidon vasta-aineita.

Joidenkin tutkimusten mukaan säilytys vähentää C-vitamiinin määrää äidinmaidossa. Lisäksi toisissa tutkimuksissa on osoitettu, että yli kahden päivän säilytys jääkaapissa heikentää maidon bakteereilta suojaavia ominaisuuksia sekä libidien laatua.

Lähde: Mayo Clinic

Lue lisää:

Kommentoi »