Kauneus ja Terveys

Näin pussailu vaikuttaa sinuun: listasimme 4 riskiä ja 4 terveyshyötyä

Näin pussailu vaikuttaa sinuun: listasimme 4 riskiä ja 4 terveyshyötyä
Suutelemisella on paljon terveysvaikutuksia: se vähentää stressiä ja lisää mielihyvää. Mutta samalla voit saada jopa sukupuolitaudin.
Julkaistu: 25.5.2018

Pussailun terveyshyödyt:

1. Suuteleminen rentouttaa

Intohimoinen suudelma saa sydämen sykkimään nopeammin. Se tehostaa ääreisverenkiertoa, mikä lämmittää ja saa posket punoittamaan. Se myös alentaa verenpainetta ja voi lievittää kipuja ja stressiä.

Huulet ovat herkkä alue. Se saa tuntoaistin kipinöimään. Tämä voi lievittää kiputiloja. Rentoutuminen voi laukaista lihasjännityksiä.

2. Pussailu lisää mielihyvähormoneja

Elimistö reagoi suutelemiseen niin, että se alkaa erittää mielihyvähormoneja dopamiinia ja oksitosiinia sekä testosteronia.

Dopamiini liittyy jännityksen ja mielihyvän tunteisiin. Se ohjaa tekemään nautintoa tuottavia asioita. Oksitosiini lisää läheisyyden, luottamuksen ja yhteenkuuluvuuden tunteita, mikä tekee olosta levollisen ja rentoutuneen. Testosteroni voi lisätä seksuaalista halukkuutta.

3. Suukottelu parantaa läsnäoloa

Suuteleminen on myös loistava minimeditaatio. Se pakottaa keskittymään hetkeen ja olemaan läsnä. Pussailu on hyvä keino ottaa päivän mittaan pausseja stressaavasta arjesta.

4. Pussailu vahvistaa sitoutumista

Joidenkin kanssa suuteleminen tuntuu paremmalta kuin toisten. On mahdollista, että suudelman avulla voi testata immunologista yhteensopivuuttaan. Suuteleminen voi vahvistaa sitoutumista. Tutkimusten mukaan säännöllisesti suutelevat parit ovat onnellisempia.

Suutelemisen riskit:

1. Pussaillessa vaihtuu bakteereja

Erään tutkimuksen mukaan kymmenen sekunnin suudelman aikana siirtyi 80 miljoonaa bakteeria! Osa niistä on hyödyllisiä, osa ei. Suun mikrobiston koostumukseen vaikuttavat jo lapsena kehittynyt perusmikrobisto mutta myös ruokavalio ja elintavat. Tupakointi saa haitalliset, sairauksia aiheuttavat mikrobit lisääntymään.

2. Suutelu levittää kiinnityskudossairautta

Suudelma voi tartuttaa hampaan kiinnityskudossairautta eli parodontiittia aiheuttavia bakteereita. Hoitamattomana se voi johtaa hampaan irtoamiseen. Reikiintymistä aiheuttavan mutans-streptokokin moni on saanut jo lapsena. Toisaalta jos vanhemmilla on terve suu, hyvänyönsuukko antaa hyviä mikrobeja lapsille.

3. Pussaillessa voi saada sukupuolitaudin

Suusta tarttuvat myös flunssa, mononukleoosi ja huuliherpes. Lähes kaikki sukupuolitaudit voivat majailla suun limakalvoilla, samoin suusyövälle altistava HPV-virus.

Suun infektioilla on ientaskujen kautta suora reitti kehoon. Ne voivat olla syynä sydän- ja verisuonitautiin ja vaikeuttaa diabeteksen hoitoa.

4. Pesemätöntä suuta on ikävä pussata

Miehistä vain joka toinen harjaa hampaat kahdesti päivässä, naisista neljä viidestä. Siksi voisi olla fiksua kurkistaa uuden kumppanin suuhun ennen suudelmaa. Omaa suuta kannattaa hoitaa hyvin ja rohkaista puolisoakin siihen. Silloin pystyy puolustautumaan paremmin haitallisia bakteereita vastaan.

Asiantuntijat: professori Eija Könönen/Turun yliopisto ja lääkäri Emilia Vuorisalmi/loveincmedia.com ja Mehiläinen

Lähteet: Hammaslääkäriliitto ja Microbiome Journal

Kommentoi »