
Näin paljon suomalainen heittää ruokaa roskiin
Eniten hävikkiruokaa syntyy sinkuilta ja varakkailta. Kolmannes kaikista ruokajätteistä on vihanneksia ja hedelmiä.
Pilaantuvatko hedelmät pöydällä ja leipä kuivuu pussiin? Tutkimusten mukaan jokainen suomalainen heittää vuosittain 23 kiloa ruokaa roskiin.
Syyt ovat moninaiset: annoksia on tehty liikaa, ei jakseta enää syödä samaa sapuskaa tai epäillään sen pilaantuneen.
– Myös kaupoista päätyy jätteeksi valtavat määrät syömiskelpoista ruokaa. Esimerkiksi leipiä, hieman ruskeaa väriä saaneita banaaneja sekä käyriä kurkkuja, jotka eivät kelpaa ostajille, sanoo projektipäällikkö Johanna Kohvakka.
Hän on mukana From Waste to Taste -yhdistyksessä, joka on avannut Helsinkiin hävikkiruokaravintolan.
– Kävin vastaavassa ravintola Amsterdamissa. Siellä tehdään esimerkiksi leivistä olutta!
Jos ei halua alkaa noin villiksi kokiksi, voi kokeilla kotona perinteisempiä hävikkiruokia. Sosekeittoon ja tortilloiden täytteeksi sopivat monet jämät. Myös pitsaan voi laittaa melkein mitä vain ylikypsistä tomaateista kastikepurkkien jämiin.
Lue myös: Miten syödä puoli kiloa kasviksia päivässä?
Sinkut heittävät eniten ruokaa roskiin
Yksinasuvat ja varakkaat heittävät suhteellisesti eniten ruokaa roskiin. Vähiten hävikkiä syntyy yli 65-vuotiailta. Kolmannes kaikista ruokajätteistä on vihanneksia ja hedelmiä. Esimerkiksi perunat, salaatit, kurkut ja tomaatit ovat tyypillisiä raaka-aineita, jotka päätyvät roskiin.
Tutkimusten mukaan turhinta on juuri kotona roskiin heitetty ruokajäte: se tekee ruoan kasvattamisen, pakkaamisen ja valmistamisen eteen tehdyn työn täysin turhaksi.
Lähde: Apetitin ja Helsingin yliopiston tekemä tutkimus
Lue myös:
Miksi värikkäiden vihannesten syöminen kannattaa?
