Kauneus & Terveys

Kumpi kannattaa - mehustaminen vai smoothie?



Kumpi kannattaa - mehustaminen vai smoothie?

Nyt hedelmät ja vihannekset nautitaan trendikkäästi nestemäisessä muodossa, smoothieina tai mehuina.
Teksti Nora Peltola
Kuvat Satu Nyström

Paremmaksi vaihtoehdoksi nousee smoothie.

- Olkaa mieluimmin sekakäyttäjiä, toteaa mehuterapeutti Petra Sippola.

Hänen mukaansa ei ole yksiselitteitä kumpi näistä kahdesta olisi terveydelle parempi.

- Mehut imeytyvät nopeammin kehoon, mutta smoothieista saa enemmän kuituja.

Nestemäisessä muodossa vatsa ei joudu tekemään töitä ruoan pilkkomiseen ja ravintoaineet imeytyvät nopeammin.

Ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen innostuu smoothieista. Hänen mukaansa mehuista ei saa läheskään niin paljon vitamiineja sekä ruoansulatusjärjestelmälle tärkeitä kuituja.

Katso myös: Kuinka valmistat herkullisen viherpirtelön

Monipuolisuus kaiken A ja O

Suositusmäärää smoothieissa ja mehuissa ei ole, mutta Sippola ja Orreveteläinen kehottavat juomaan 1-2 annosta päivässä. Jos hedelmäpitoisia juomia juo enemmän, voi energian määrä nousta yllättävänkin suureksi.

- Mehuja ei kannata jättää juomatta hedelmäsokerin pelossa. Ihminen tarvitsee hiilihydraatteja jaksaakseen ja hedelmäsokeri onkin luonnollinen sellainen, Sippola kertoo.

Orreveteläinen huomauttaa, että painonpudotuksen kannalta olisi parempi valita smoothie kuin mehu.

Lue myös: Kannattaako paasto? 

- Smoothie on sakeampaa, jolloin se jää vatsalaukkuun pidemmäksi aikaa. Tämä säilyttää kylläisyydentunteen pidempään. Myös kuitu on etu painonpudotuksessa.

- Monipuolisuus on tärkeää. Pelkät hedelmä- ja vihannesjuomat eivät riitä, vaan mukaan tulisi laittaa jotain proteiinipitoista kuten soijaa tai jogurttia, Orreveteläinen neuvoo.

Orreveteläisen mukaan hyvä smoothie sisältää esimerkiksi banaania, rahkaa ja marjoja. Hän lisäisi mukaan myös kauraleseitä tai -hiutaleita ja pähkinöitä. Sippola taas kehottaa aloittamaan porkkana-appelsiinimehun juomisen jo keväällä.

- Porkkana sisältää beeta-karoteenia, joka terästää rusketusta, hän vinkkaa. 

Lue myös:

Ruuansulatukseenkin kuluu energiaa

Näin käsittelet lehtikaalia oikein

Julkaistu: 29.2.2016