Ajattelemme helposti, että jotkut taidot, kuten siisteys on geeneissä ja toisille luontaista, ettei sitä voi oppia. Miten sitten voimme tulla paremmaksi jossain tai oppia jonkin arkipäiväisen taidon?
Lahjakkuutta vai harjoittelun tulosta?
Menestyneet urheilijat tekevät hirvittävän määrän toistoja ennen kuin onnistuvat. Tiger Woodsin isä vaati poikaansa tekemään peräkkäin 100 onnistunutta puttausta illassa. Jos tuli huti, oli aloitettava alusta. Jari Litmanen käytti nuoruudessaan kaiken aikansa pallotteluun. Jopa kauppamatkat hän kulki palloa pompotellen. Harjoittelulla oppii taitavaksi. Uuden tavan oppiminen vaatii säännöllisyyttä, lukuisia toistoja ja kestää keskimäärin 66 päivää.
Lue myös: Usko siihen, mitä janoat
Jalosta ongelmasi taidoiksi
Jos meillä on jokin ongelma, voimme miettiä mikä taito meiltä puuttuu. Esimerkiksi ajanhallinnassa, jos aika vie meitä, emmekä me aikaa, koemme hallinnan puutetta. Olisiko silloin harjoiteltava taito järjestelmällisyys, delegointi, rajojen pitäminen (taito osata sanoa Ei ) vai arvojärjestyksen tai prioriteettien tarkistus? Jos tunnemme itsemme stressaantuneeksi, mikä taito meidän olisi opittava, jotta oppisimme olemaan rennommin? Kun kokee, että asiat eivät vain tapahdu itselle, vaan on oma kontrolli asioihin, se lisää hallinnan tunnetta ja auttaa haasteessa.
Minulla oli ongelmana, että tiskipöytäni oli usein sotkuinen. Halusin oppia taidon pitää tiskipöydän siistinä ja opettelin/mallitin siistinä pitämisen taitoa. Haastattelin ystävääni, miten hän sen tekee, millaista sisäistä puhetta hän käy itsensä kanssa ja mitä tuntee, kun siivoaa tiskipöydän, eikä jätä astioita lojumaan. Opittava taito on tavoite asian suhteen. Tavoitteeseen pääsemiseksi teemme toimintasuunnitelman miten siihen pääsemme.
Lue myös: Oppiminen on tärkeämpää kuin osaaminen
Mallitus auttaa oppimaan uutta
Mallittaminen on taidon tietoisen ja ei-tietoisen rakenteen avaamista ymmärrettäväksi, opittavaksi ja toistettavaksi. Malli on onnistunut silloin, kun toinen ihminen voi toistaa sen ja pääsee samaan hyvään tulokseen.
Monien tutkijoiden mukaan yhä tärkeämpää yritysten kehittämisessä tulee olemaan tieto ja osaaminen. Hiljainen tieto on tämän hetken kuuma sana yritysten kehittämisessä. Menetelminä esim. ”Kuinka teet sen” -mallitus on hyvä keino saada esiin ja opittavaksi yrityksen osaajien hiljaista tietoa.
Mitä tahansa taitoa voi mallittaa toiselta matkimalla tai vertaamalla toisiinsa vaikka hyvää ja huonoa puheenpitäjää. Voit miettiä missä olet hyvä ja miten sen teet. Joku on hyvä säästämään ja joku loistava tuhlaamaan. Jos haluat oppia säästäväisyyden taidon, voit miettiä ystävääsi joka on omaksunut taidon hyvin. Miten hän sen tekee? Mitä näkee, kuulee, sanoo mielessään ennen kuin kieltäytyy ostamasta houkuttelevaa tarjousta.
Lue myös: Tietoinen itsensä johtaminen
Mallituksessa valittu taito elävöitetään jollakin tavalla. Tekijän seuraamisen ja haastattelun lisäksi pyydetään häntä tekemään asiaa mielessään ja kertomaan mitä tapahtuu, kuvaamaan sitä ja asiaa tarkennetaan haastatellen. Olen hyvä muistamaan syntymäpäiviä. Uuden syntymäpäivän kuullessani ajattelen, keiden ystävieni juhlia on siinä lähellä ja miltä päivämäärä numerona näyttää visuaalisesti ja näin ankkuroin sen muistiini. Kysymyksillä on hyvä pilkkoa ja tarkentaa taitoa sekä hakea omaa vastuuta asioihin.
Minkä uuden taidon tai tavan sinä haluaisit oppia? Tai mistä pahasta tavasta haluaisit luopua? Alkuun pääsemiseksi tarvitset päätöksen, jossa pysyt ja jatkat mallittamasi taidon harjoittelua sinnikkäästi ilman lipsumista ainakin sen 66 päivää, jonka uuden tavan oppiminen vie.
Kirjoittaja on LCF Life Coach.