Koko väestöstä 17 prosenttia on ainakin kerran elämässään kokeillut jotakin laitonta huumetta, kertoo THLn (Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos) raportti. Vuonna 2010 runsaat neljäkymmentä prosenttia 25–34-vuotiaista miehistä ilmoitti kokeilleensa kannabista ainakin kerran.
Joskus alkoholia yli riskirajojen
Osa suomalaislääkäreistä raportoi käyttävänsä alkoholia yli riskirajojen. Näin vastattiin:
- 5-6 annosta kerralla 6% lääkäreistä, 20% kandeista.
- 7 9 annosta kerralla 0% lääkäreistä (3 vastaajaa), 9% kandeista.
- 10 annosta tai enemmän kerralla 1% lääkäreistä, 5% kandeista.
Käypä hoito -suosituksessa alkoholinkäytön riskirajoiksi määritellään naisilla viisi annosta kerralla ja miehillä seitsemän. Jos käyttää alkoholia säännöllisesti päivittäin, pidetään riskirajana naisilla kahta annosta ja miehillä neljää.
Yhdeksän prosenttia lääkäreistä kertoo kyselyssä käyttävänsä alkoholia neljä kertaa viikossa tai useammin. Kandeista näin vastaa yksi prosentti.
Opiskelijoissa enemmän absolutisteja
Ammattikunnan joukossa on myös absolutisteja alkoholinkäytön suhteen, opiskelijoissa enemmän kuin valmistuneissa. Lääkäreistä seitsemän prosenttia ja kandeista 12 prosenttia ilmoittaa, ettei käytä alkoholia.
Suuri osa lääkäreistä kertoo käyttävänsä alkoholia noin kerran kuussa tai harvemmin (25%) tai 2–4 kertaa kuussa (35%). Pullo aukeaa 2–3 kertaa viikossa 23 prosentilla valkotakeista.
Useimmiten lääkäri kertoo juovansa kerralla 1–2 annosta (66%) tai korkeintaan 3–4 annosta (27%).
Tiedot profiilikyselystä
Lääkärien profiilikyselyyn 2013 vastasi 689 lääkäriä. Kysely tehtiin lääkäreille suunnatun Lääkäriportaali.fi:n kautta keväällä 2013, ja sen toteutti Terve Media Oy, joka tuottaa myös tätä sivustoa.
Lääkäriopiskelijoiden vastaukset on saatu saman kyselyn kautta ja kerätty omaksi aineistokseen: kandien profiilikyselyyn 2013 vastasi 364 tulevaa lääkäriä.
Lähteet: Lääkärien profiilikysely 2013, Käypä hoito: Alkoholinkäytön riskirajat, THL