Terve.fi

Jo kohtuullinen alkoholinkäyttö lisää syöpäriskiä

Jo kohtuullinen alkoholinkäyttö lisää syöpäriskiä
30.8.2007

- Alkoholin yhteys syöpään havaittiin kaikkien alkoholijuomien kohdalla, WHO:n Kansainvälisen syöväntutkimuslaitos IARC:n johtaja Peter Boyle totesi Kansanterveyslaitoksen ja Syöpäjärjestöjen yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Siksi etanoli on nyt määritelty syöpävaaralliseksi ihmisille. Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteerin Harri Vertion mukaan alkoholi aiheuttaa Suomessa noin 500 syöpää vuodessa, mikä on saman verran kuin UV-säteilyn aiheuttamat pahanlaatuiset ihokasvaimet. Vertion mukaan alkoholijuomapullojen kylkeen tulisikin saada varoitusteksti syöpävaarallisuudesta.

- Alkoholi lisää monien syöpien vaaraa, olisi mielestäni paras teksti, Vertio toteaa.

Tietoa alkoholin yhteydestä rintasyöpään ja suolistosyöpiin

On jo kauan tiedetty, että alkoholi lisää suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpien riskiä. Noin 50 grammaa alkoholia päivässä lisää näiden syöpien riskin kaksin- tai kolminkertaiseksi. Alkoholi on myös itsenäinen maksasyövän riskitekijä. Uusin tieto sen sijaan on, että alkoholi lisää myös paksu- ja peräsuolen syövän sekä rintasyövän riskiä.

Noin 50 grammaa alkoholia päivässä säännöllisesti käytettynä lisää rintasyövän ja suolistosyövän riskin noin 1,5-kertaisiksi. Naisten kohdalla alkoholi lisää erityisesti rintasyövän riskiä. Boylen mukaan suurena huolena on varsinkin nuorten lisääntyvän juomisen vaikutukset tulevaisuuden syöpäriskiin.

- Monesti ajatellaan, ettei alkoholi itsessään ole vaarallista, mutta liikakäyttö on. Nyt kuitenkin havaittiin jo alkoholin kohtuukäytön haitat, sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Ismo Tuominen totesi tilaisuudessa. Alkoholi on ruuansulatuskanavan limakalvoille erityisen syöpävaarallista tupakointiin yhdistettynä. Alkoholin aiheuttama syövän, erityisesti ruokatorvisyövän, vaara on poikkeuksellisen suuri aasialaisten keskuudessa, sillä alkoholin aineenvaihduntaan tarvittava entsyymi ei heillä toimi.

Kommentoi »