Sairaudet

Kannabis edistää skitsofrenian ja psykoosin syntyä

2.3.2011 Terve.fi

Hollantilaiset selvittivät asiaa värväämällä 1 900 satunnaisesti valittua saksalaisnuorta ja seuraamalla heitä kymmenen vuoden ajan. Osallistujat olivat 14-24-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Heti tutkimuksen alussa joukosta suljettiin pois kaikki, jotka olivat käyttäneet kannabista tai kokeneet psykoosioireita. Näin aineisto paljastaisi ilmaantuuko psykoosioireita nuorille, jotka aloittavat kannabiksen käytön seurannan aikana. Käyttöä ja psykoosioireita kyseltiin nuorilta kolmesti tutkimuksen aikana.

Tutkimus paljasti, että kannabiksen käytön aloittaminen lähes kaksinkertaisti myöhempien psykoosioireiden todennäköisyyden senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin ikä, sukupuoli, mahdolliset lapsuuden traumat, asuinympäristö, sosiaaliset ja taloudelliset seikat, muut päihteet ja mahdolliset muut psykiatriset ongelmat. Oireet myös jatkuivat todennäköisemmin, jos käyttö jatkui pitkään. Psykoosioireet eivät sen sijaan ennustaneet kannabiksen käytön aloittamista.

Havaintoja kommentoivassa pääkirjoituksessa muistutetaan, että kannabikseen liitetty riski ei käytännössä ole kovin suuri, jos käyttäjällä ei ole muita psykoosin riskitekijöitä. Kannabista käyttämättömistä noin seitsemän tuhannesta sairastuu, kirjoittajat arvioivat, kun tuhannesta säännöllisestä käyttäjästä sairastuu noin neljätoista. Todennäköisesti riski on kuitenkin suurempi, jos käyttäjän suvussa on psykoositaipumusta.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: BMJ 2011

Copyright Duodecim 2011

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi