Kauneus ja Terveys

Näin Ensitreffit alttarilla -ohjelma vaikuttaa sinuun

Näin Ensitreffit alttarilla -ohjelma vaikuttaa sinuun
Supersuositun Ensitreffit alttarilla -ohjelman toinen tuotantokausi pyörähti käyntiin syyskuussa. Ohjelman asiantuntija, psykoterapeutti Maaret Kallio kertoo nyt, kuinka ohjelma vaikuttaa sinunkin parisuhteeseen.
Kuvat
Julkaistu: 22.9.2015

Jo viime vuonna kuohuttaneessa ohjelmassa toisilleen tuntemattomat parit sanoivat alttarilla tahdon ja nyt syksyn ajan seurataan, kuinka parien käy: löytyykö rakkaus vai jätetäänkö avioeropaperit?

Sarjaa on alusta asti ruodittu niin mediassa, netin keskustelupalstoilla, kahvipöydässä kuin kotisohvillakin.

- Naiset tyypillisiä 30+ nirsoja ikisinkkuja, jotka löytää jokaisesta miehestä vikaa. Varma avioero tulossa, kommentoi eräs vauva.fin keskustelupalstalla.

Vastaavia kommentteja ja raflaavia otsikoita voisi lukea hamaan tappiin asti.

Mikä ohjelman perimmäinen tarkoitus sitten on – tarjoaako se mitään syvempää? Mitä se voi antaa ohjelmaa kotonaan seuraaville pariskunnille ja sinkuille?

Tämän seikan ohjelman asiantuntija, psykoterapeutti Maaret Kallio haluaa nostaa esiin.

Ensitreffit alttarilla pari Tanja ja Roni.

"Auts, mähän olen just tollainen"

Kauden neljännessä jaksossa pariskunnat palasivat häämatkoiltaan ja muuttivat seuraavaksi viideksi viikoksi saman katon alle. Yhteisen arjen aloittaminen ei sujunut ongelmitta.

Ronin kanssa avioitunut Tanja kokee ahdistusta siitä, että joutuisi muuttamaan kotoaan Nummelasta Ronin luokse Helsinkiin. Kotisohvalla ruoditaan, että miten tuo Tanja nyt heti panikoi ja noin vaan lähtee ja jättää tuon Ronin yksin.

Voimakkaissa ristiriitatilanteissa pää on hyvä pitää kylmänä ja sydän lämpimänä. Ottaa huomioon järki, toisen ajatukset ja tunteet ja kertoa avoimesti, miltä itsestä tuntuu, Maaret Kallio kertoo ruudussa.

Äskettäin Tanjaa kotisohvallaan morkanneet tuntevat piston sydämessään: Niin, totta. Ihan asiaahan tuo Kallio puhuu. Silloin kun me Pertin kanssa riidellään, pakenen aina tilannetta lenkkipolulle. Sen sijaan voisi kai niistä tunteistaan puhua ja joskus toistakin kuunnella…

Tämä on Maaretin mukaan ohjelman isoin anti.

- Katsoja saa ohjelmasta varmasti paljon enemmän menemällä pinnan alle. Viime kaudella porukka luuli voivansa vain lähteä töllistelemään pareja kuin eläintarhan häkkieläimiä, mutta pian katsojat alkoivatkin kokea myötätuntoa ja elämää pareja kohtaan, Maaret aloittaa.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijat Kari Kanala, Maaret Kallio ja Mikael Saarinen.

Syvemmän askeleen kohti omaa parisuhdettaan saa, kun asiantuntijat Maaret, psykologi Mikael Saarinen ja pastori Kari Kanala teemoittavat ja jäsentelevät parien läpikäymiä asioita.

Ohjelmassa on vahvasti niin sanottu auts-taso. Katsoja ajattelee, että auts, mähän olen juuri tuollainen tai me toimitaan just noin. Voi samaistua esimerkiksi ohjelmassa nalkuttavaan naiseen ja asiantuntijoiden kommenttien jälkeen alkaa ymmärtää, miksi nalkuttaa, miten se vaikuttaa omaan kumppaniin ja lähteä pohtimaan omaa toimintaansa.

Toinen pari Sari ja Antti.

"Tällainen on erittäin tavallinen kuvio parisuhteessa"

Hankalassa ristiriitatilanteessa syyttävä sormi kun helposti osoittaa kohti kumppania eikä kykene tai halua nähdä niitä kaikkia sormia, jotka osoittavat itseen.

- Kun kääntää katseensa itseensä, on ensimmäinen askel kehittymisessä jo otettu, Maaret rohkaisee.

Mitäs sitten? Joko parisuhde on parantunut?

- Jos esimerkiksi tiedostaa suuttuessaan heittelevänsä tavaroita, on seuraavaksi mietittävä millaisissa tilanteissa niin tapahtuu ja miksi. Onko taustalla ajatus siitä, ettei tuo toinen ymmärrä tai hyväksyä minua ja sortuu tahtomattaan vahingolliseen toimintaan?

- Ymmärtämällä omaa toimintaansa ja viestimällä siihen johtaneita syitä avoimesti kumppanilleen, tilanne on jo ihan toinen kuin että paiskoisi tavaroita pitkin seiniä, Maaret sanoo.

Tämän jälkeen kannattaa yhdessä miettiä, miten me parina toimimme stressitilanteissa: hioudummeko yhteen vaikeuksia vastaan vai katoammeko toisiltamme? Osaammeko pyytää toisiltamme apua vai alammeko syyttää ja kritisoida vai vetäytyä ja kivettyä?

- Tällainen on erittäin tavallinen kuvio parisuhteessa ja sen tunnistaminen voi olla hyvin merkityksellistä ja jo itsessään tilannetta rauhoittava, Maaret sanoo.

Mitä nopeammin ongelmat tunnistaa, sitä nopeammin niitä voi ryhtyä korjaamaan.

- Jos riidan hetkellä tunnistaa itsessään sen tutun negatiivisen käyttäytymisen, kannattaa tilanne rauhoittaa ja vetää hetki happea. Kun liian kuumat tunnetasot ovat laskeneet, voidaan asiaa katsoa tuorein silmin ja yrittää pohtia yhdessä, että mitä meille oikein tapahtui.

- Ei siis pidä tehdä niin kuin usein suomalaisissa pariskunnissa, että kun tilanne menee ohi, ollaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan, Maaret muistuttaa.

Asiat pitää perata läpi. Varsinkin jos riidoissa toistuvat aina samat asiat.

- Ihminen ei jankkaa samoja asioita huvin vuoksi ja jos ne on oikeasti työstetty, Maaret painottaa.

Kolmas pariskunta Jouni ja Mari.

Hyvässä parisuhteessa on kaksi asiaa

Maaretin mukaan hyvässä parisuhteessa on kaksi elementtiä: pahan siedättäminen, johon liittyy stressi, riidat ja stressi ja hyvän vahvistaminen.

- Hyvä on pahaa heikompi, koska mieli virittyy herkemmin negatiiviselle tasolle. Siksi on ongelmien käsittelyn lisäksi, tärkeää tietoisesti ruokkia parisuhteen hyviä puolia, Maaret muistuttaa.

Jos kotisohvalla napottava pari tuntee ylemmyyden tunnetta ohjelman pariskuntia kohtaan ja kokee, että meneepäs meillä hyvin heihin verrattuna, on hyvä pohtia muita arvostelematta, mikä juuri meidän suhteessa sujuu ja mitkä ovat meidän yksilölliset vahvuutemme kumppaneina.

- Kannattaa miettiä, mitkä ovat oman suhteen vahvuudet ja heikkoudet; kuinka niiden kanssa pärjätään ja miten parisuhteen hyvien puolien, huomioimisen ja kunnioittamisen merkittävyyttä voisi lisätä. Yleensä pienet asiat, kuten katse, suukko tai aamukahvin keittäminen, ovat niitä tärkeimpiä, Maaret sanoo.

Ohjelma on pareja kohtaan korrekti: kamerat eivät seuraa peiton alle tai näytä helliä hetkiä viattomia pusuja lukuun ottamatta. Tämä on ollut tuotannolta tietoinen päätös kunnioittaa parien intiimielämää.

Mutta eikös juuri seksuaalisuus ole parisuhteen yksi avaintekijöistä?

- Parisuhteen kommunikointi korreloi selvästi parisuhteen onnellisuuden kanssa. Sama koskee seksiä – kuinka paljon siitä ja tunteista pystytään puhumaan. Haluamme ohjelman kautta antaa katsojille jotain kättä pidempää omaan parisuhteeseen. Ohjelman kautta aroistakin asioista, kuten seksistä, voi olla helpompi puhua.

Kommentoi »