Näin ehdit liikkua arjen kiireessä

Näin ehdit liikkua arjen kiireessä
Tässä parhaat treenivinkit, joilla mahdutat liikunnan kiirepäivään, työreissulle tai pikkulapsiperheen ruuhkavuosiin.
Julkaistu 22.2.2016

1. Rytmit uusiksi

Telkkarin tuijottamisen, työhommien tai Facebookissa roikkumisen sijaan mene pari kertaa viikossa nukkumaan lasten aikaan ja herää tunti pari aikaisemmin treenaamaan. Mikään ei virkistä niin paljon kuin aamulla tehty kotijumppa tai lenkki. Virtaa riittää iltaan asti.

2. Pihalle, mars

Lapsen kanssa ulkoileva zoomaa lähimaastoja sillä silmällä. Leikkipaikan viereistä mäkeä pingot ylös-alas. Onko puistossa telinettä, jossa vedät leukoja, roikut, tai nostat jalkoja vatsalihaksia tehden?

Kiipeilytelineessä sopii treenata crossfitistä tuttua Box Jump -tasahyppyä ja puistonpenkillä sujuvat yhden jalan askelkyykyt. Kehonhallintaa ja liikkuvuutta harjoitat lapsen kanssa Twist-nauhalla. Hyppynarulla nostat sykkeet tappiin.

3. Kerralla monta lihasta

Kun aikaa on vähän, suosi funktionaalista eli toiminnallista harjoittelua. Tee liikkeitä, jotka nostavat sykettä ja parantavat myös lihaskuntoa. Lankkujuoksu, askelkyykyt yläkehon kierroilla, kyykkyhypyt, burpeet ja ojentajapunnerrus lankulla ovat sellaisia.

Lankkujuoksussa asetu lankkuun suorille käsille ja tuo polvia napakassa tahdissa vatsan alle kohti rintakehää. Tee ojentajapunnerrus polvet lattiassa, ojentaudu siitä suorille jaloille lankkuun ja palaa taas punnertamaan.

4. Vain vartti

Vartti kerrallaan neljästi päivässä on helppo mahduttaa arkeen ja antaa samoja tuloksia kuin pitkäkestoinen liikunta. Venyttele sängyssä herättyäsi, tee tasapainoharjoituksia bussipysäkillä, treenaa lantionpohjanlihaksia autolla ajaessa, kävele kaikki rappuset hissillä kulkemisen sijaan. Lentokentällä voit kävellä paikallaan istumisen sijaan ja työpaikan taukojumppaan innostat myös kollegat.

5. Sovi urheilutreffit

Pidä työpaikkapalaveri kävelylenkillä. Tapaa ystäviäsi salilla ja vietä parisuhdeaikaa juoksulenkillä.

6. Ei välineitä

Kehonpainotreeni sujuu kotona, työpaikalla tai hotellihuoneessa. Rappusia vasten teet ojentajadipit, askelkyykyt ja hiihtohypyt. Punnerruksiin, lankkuihin, kyykkyihin tai x-hyppyihin et paljon tilaa tarvitse. Nosta jalat sängyn laidalle ja tee vatsarutistuksia. Mielikuvitus on rajana, pääasia, että tulee hiki.

7. Leikittele vauhdilla

Intervalliharjoitus on kiireisen juoksijan pelastus. Hölkkää ensin pari minuuttia todella rauhallisesti. Sitten nopeuta tahtia ja ota väliin puolen minuutin vetoja niin kovaa kuin jaksat juosta. Palauttele muutama minuutti ja uusi veto. Niin parannat maksimaalista hapenottokykyäsi ja saat lisää virtaa normitreeneihisi. Puolen tunnin lenkki 5-10 vedolla haastaa jo mukavasti.  

8. Kerää askelia

Kävele aina kuin mahdollista. Jos teet istumatyötä, seiso aina kun mahdollista. Ota kauppakassien kantaminen hyötyliikuntana ja pysäkille käveleminen arkiaktiivisuutena pakollisen pahan sijaan. Vaihda asennetta arkiseen liikkumiseen, jokaisella askeleella on merkitystä.

9. Anna armoa

Lakkaa stressaamasta. Fyysinen peruskunto ei huonone muutaman viikon liikuntatauon aikana. Muista kuitenkin se, että mitä kiireisempää ajanjaksoa elät, sitä paremmin sinun tulisi huolehtia itsestäsi, nukkua enemmän, liikkua riittävästi ja syödä terveellisesti.

Kommentoi »