Terveys

Mitkä keinotekoiset makeutusaineet ovat turvallisia raskausaikana?

Paljonko makeutusaineita saa syödä raskausaikana? Makeutusaineille on laadittu päivittäinen saantimäärä. Lue paljonko makeutusaineita on suositeltavaa syödä raskauden aikana.

Teksti Toimitus
6.11.2008 Terve.fi

Keinotekoisille makeutusaineille on olemassa hyväksyttävä päivittäinen saantimäärä eli ns. ADI-arvo, joka kuvaa määrää, joka on turvallinen päivittäin nautittuna. Turvallinen saantimäärä ilmoitetaan aina henkilön painokiloa kohti. Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) ei kuitenkaan ole antanut suosituksia tai käytön rajoituksia lisäaineellisia makeutusaineita sisältävien elintarvikkeiden käytöstä.

Yleensä raskaana oleville ei keinotekoisista makeutusaineista suositella sakariinia ja syklamaattia niiden turvallisten saantimäärien ollessa kohtalaisen pieniä. EU-direktiivin mukaan vuonna 2000 annetussa lausunnossa esimerkiksi syklamaatille ja sen natrium- ja kaliumsuoloille ADI-arvo on 0-7 mg painokiloa kohti vuorokaudessa syklaamihappona laskettuna. Raskausajan arvoa ei ole erikseen määritelty. Sakariinilla ADI-arvo on taas 5 mg painokiloa kohti.

Lähde: Terve.fi:n asiantuntijapalsta

Lue lisäksi:

Raskausajan ruokavalio

Ruoka-aineiden kieltoaika ohi odottavilta äideiltä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi