Terve.fi

Miten selvitä masennuslääkkeiden sivuvaikutusten kanssa?

Miten selvitä masennuslääkkeiden sivuvaikutusten kanssa?
Masennuslääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten mikä tahansa muukin lääkitys.
Julkaistu: 12.8.2008

Masennuslääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten mikä tahansa muukin lääkitys. Sivuvaikutukset voivat vaihdella eri lääkkeiden ja eri henkilöiden välillä. Masennuslääkkeiden sivuvaikutukset ovat itse asiassa suurin syy sille, miksi masennuspotilaat jättävät lääkkeensä ottamatta toipumisaikana. Current Medical Research and Opinionissa julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että 65 prosenttia 1000 tutkimuksessa seuratusta ilmoitti lopettaneensa lääkkeiden käytön ja puolet heistä kertoi pääsyyn olleen juuri sivuvaikutukset. On huomattavan tärkeää ymmärtää, että masennuslääkkeet auttavat masentuneita toipumaan. Lääkkeitä tulisikin ottaa neljästä-viiteen kuukautta toipumisen jälkeenkin, jotta uudelleen sairastumisen riski pienenisi. Uudemmat masennuslääkkeet aiheuttavat yleisesti vähemmän ja lievempiä sivuvaikutuksia. Yleisimpiä masennuslääkkeiden sivuvaikutuksia ovat:

 • unettomuus
 • unisuus
 • lisääntynyt levottomuuus
 • pahoinvointi ja oksennus
 • ripuli
 • seksuaaliset ongelmat, kuten miehillä viivästynyt ejakulaatio ja naisilla orgasmien puute
 • päänsärky
 • huimaus
 • painon vähentyminen tai lisääntyminen.

Muut vakavammat sivuvaikutukset ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Masennuslääkkeet on yhdistetty kohonneeseen itsemurha-ajatteluun tai -käyttäytymiseen lapsilla ja murrosikäisillä. Joillain vanhemmilla trisyklisillä masennuslääkkeillä voi olla voimakkaitakin sivuvaikutuksia tai vaarallisia keskinäisiä vaikutuksia tiettyjen ruokien tai muiden lääkkeiden kanssa, kuten sumentunutta näköaistia tai uupumusta, eivätkä ne välttämättä ole turvallisia ihmisillä, joilla on sydänvaivoja. Suurina lääkeannoksina ne voivat olla myrkyllisiä ja mahdollisesti jopa hengenvaarallisia. Tästä syystä trisyklisiä masennuslääkkkeitä ei enää niin paljoa määrätä masennuksen hoitoon.

Mitä tehdä masennuslääkkeiden sivuvaikutusten kanssa?

Kuten kaikkien lääkkeiden kanssa, aluksi täytyy punnita hyödyt ja haitat. Kannattaa selvittää sopiva ja oikea annostuksen tasapaino lääkärin kanssa. Jotkin sivuvaikutukset eivät välttämättä haittaa ollenkaan, toiset taas niin voimakkaita, että lopetat lääkkeiden käytön. Tulee myös muistaa, että sivuvaikutukset voivat olla pahempia lääkkeiden käytön alkuvaiheessa tai annostusta nostettaessa, ja ne voivat helpottaa kehon sopeutuessa. Joten jos sivuvaikutukset ovat lieviä, voi lääkäri haluta sinun pysyvän kyseisessä lääkityksessä nähdäkseen häipyvätkö oireet itsestään myöhemmin. Tässä muutamia vinkkejä, miten selvitä lievien masennuslääkityksen aiheuttamien sivuvaikutusten kanssa:

 • Jos lääkkeet laittavat mahan sekaisin, kysy lääkäriltä pitäisikö lääkkeet ottaa syönnin yhteydessä.
 • Jos lääkkeet nukuttavat päivällä tai valvottavat yöllä, kysy lääkäriltä mihin aikaan lääkkeet
 • kannattaa ottaa. Ottamalla lääkkeet heti aamun alkajaisiksi tai juuri ennen nukkumaan menoa, voi epätoivottavat vaikutukset hävitä.
 • Älä ota masennuslääkkkeitä alkoholin kanssa. Alkoholi voi vaikuttaa lääkkeiden tehoon.

Masennuslääkkeiden käyttöä ei tule lopettaa omatoimisesti, vain jos ei satu pitämään sivuvaikutuksista. Yhtäkkinen lääkkeiden käytön lopetus voi pahentaa oireita ja puhkaista masennuksen uudelleen. Sen sijaan keskustele aiheesta lääkärisi kanssa. Annostuksen pienentäminen voi olla edelleen hyödyksi, ja samaan aikaan sivuvaikutukset voivat lieventyä. On myös muita masennuslääkkeitä, jotka voivat sopia paremmin juuri sinulle. Jos lääkäri ei ota sivuvaikutuksia todesta tai tarpeeksi vakavasti, ole painokkaampi. Älä jätä huomioimatta sivuvaikutuksia, äläkä myöskään hyväksy niitä. Puhu niistä lääkärin kanssa, jos asiaan löytyisi ratkaisu ja näin ollen myös masennuksesta toipuminen tulisi todennäköisemmäksi.

Lue lisää:

Kommentoi »