Terve.fi

Masennuslääkkeet lihottavat - tässä vähiten lihottavat lääkkeet

Masennuslääkkeet lihottavat - tässä vähiten lihottavat lääkkeet
Masennuslääkkeet: Masennuslääkkeiden sivuvaikutuksena potilaiden paino voi alkaa pikkuhiljaa nousta. Kkaikki masennuslääkkeet eivät kuitenkaan ole yhtä kovia lihottajia. Lue lisää masennuslääkkeistä.
Julkaistu: 30.6.2014

Masennuslääkityksen sivuvaikutuksena monien potilaiden paino alkaa pikkuhiljaa nousta. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kaikki lääkkeet eivät kuitenkaan ole yhtä kovia lihottajia.

Jama Psychiatry -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 22 000 aikuisen masennuslääkityksellä olevan terveystietoihin, ja niiden perusteella vähiten lihottavia masennuslääkeitä näyttäisivät olevan bupropioni, amitriptyliini ja nortriptyliini. Tämä havaittiin verrattuna sitalopraamiin, mutta kaikkiaan analyysissa oli mukana 11 eri masennuslääkettä.

Tutkijat huomauttavat, etteivät lääkkeiden väliset erot olleet kovin suuria, mutta ne kannattaa pitää mielessä etenkin hoidettaessa potilaita, joille painonnousu on erityinen huolenaihe. Masennuslääkkeitä käyttö on hyvin yleistä, joten pienetkin vaikutukset painoon saattavat näkyä suurina muutoksina väestötasolla.

Lue myös:

1 kommentti