Kauneus & Terveys

Mitä fitness todellisuudessa vaatii?

Mitä fitness todellisuudessa vaatii?

Fitnesslajeissa kisaaminen vaatii tietoista äärirajojen hakemista. Mitä arjelle tapahtuu, kun aloittaa fitnesskisoihin valmistautumisen?
Teksti Piia Pajunen
Kuvat Johannes Leivo, Susanna Mattila
Mainos

Oli laji sitten mikä tahansa, kovimman kisakauden aikana muut elämän osa-alueet voivat jäädä hetkellisesti täysin urheilun varjoon, kun tähtäin paistaa kirkkaana silmissä.  

Miten helppo fitnessurheilulle on löytää aika ja paikka?

Fitness urheilulajina on helppo sovittaa muuhun elämään melko joustavasti. Sitä voi toteuttaa lähes missä vain ja mihin aikaan tahansa. 

Fitnesslajien harrastaminen ei ole sidoksissa kenenkään ulkopuolisen määrittämään aikatauluun, vaan lajista on mahdollisuus rakentaa juuri omaan elämään soveltuva kokonaisuus.

Lue myös: Näin ehdit liikkua arjen kiireessä

Arki saa väistyä kisaamisen tieltä

Kilpaurheilu edellyttää uhrauksia. On tavanomaista, että tavallinen arki jää kilpailuihin valmistautumisen varjoon.

Spontaanit viikonloppureissut ja yön pikkutunneille venyvät illanvietot siirtyvät suosiolla kilpailukauden jälkeiselle ajanjaksolle. Uhraus arkimenojen suhteen on helppo toteuttaa, sillä kisoihin valmistautuessa tietää ajanjakson olevan vain väliaikainen tilanne.

Milloin fitness voi hallita liikaa?

Valinnanvapauden vuoksi fitneksessä piilee omat riskinsä. Joskus tavoitteet voivat ottaa liiankin suuret mittasuhteet omassa elämässä, jolloin kaikki muu saattaa tuntua vähäpätöiseltä. Ne aiemmat nautintoa tuottavat asiat voivat tuntua jopa rasitteelta.

Oman fitness-uransa kulta-ajalla kaikki uhraukset voivat tuntua kaiken sen arvoiselta, mutta ”flow-vaiheen” rauhoittuessa voi joutua etsimään itseään ja oman elämänsä tasapainoa uudestaan.

Lue myös: Näin opit nopeasti ajanhallintaguruksi

Miten saavuttaa tasapaino?

Tasapainon löytää oikeastaan vain kokeilemalla. Sen löytäminen ja ylläpitäminen ovat taitoja siinä missä oikeat suoritustekniikatkin. Kokemus tuo varmuutta. 

Välillä pitää erehtyä, jotta voi onnistua. Pitää keikauttaa kuppi täysin kumoon, jotta sen voi nostaa entistä tukevammin takaisin pystyyn. Jokaisen urheilijan elämä on omanlaisensa kokonaisuus, jossa on monen monta muuttujaa.

Joku löytää sopivaa vastapainoa lukemisesta ja joku taas omasta jälkikasvustaan. Toinen kokee opiskelun tai työn hyväksi tasapainottavaksi tekijäksi, kun toinen voi kokea nämä rasitteiksi.

Kokeilemalla löytää usein juuri itselle sopivan tasapainon silloin, kun on kyse kilpaurheilun ja tavoitteellisen treenaamisen sovittamisesta elämään.

Lue myös:

Fitness ei vaadi silikonirintoja

Näin löydät tasapainon elämääsi

Vinkit fitnesskisaamisen sovittamisesta arkeen antoi ammattilaisfitnesskilpailija Piia Pajunen, joka on menestynyt vapaaohjelmafitnesspuolella niin SM-, EM- kuin MM-kisoissakin. Tutustu myös Piian blogiin.

Julkaistu: 3.6.2016