Terveys

Mistä nenän tukkoisuus johtuu?

Nenän tukkoisuus ei ole viaton vaiva, sillä nuha voi jäädä päälle. Lievätkin oireet on syytä hoitaa kunnolla.

Teksti Elisa Helavuori
Kuvat iStock
21.11.2019

Tukkoisuus laskee elämänlaatua. Se voi aiheuttaa suun kuivumista ja univaikeuksia, heikentää makuaistia ja altistaa infektioille. Yleisin syy on virustulehdus. Hoida oireet hyvin, jotta vältyt jälkitaudeilta, kuten keuhkoputken- ja poskiontelotulehduksilta.

Kuin pakoputki

Nenä lämmittää ja kosteuttaa hengitysilman ja suodattaa epäpuhtauksia. Sen kautta kulkee 20 000 litraa ilmaa vuorokaudessa, vuorotellen kummankin sieraimen kautta. On normaalia, että kyljellä maatessa alempi sierain menee tukkoon.

Lue myös: "Vaikea allergia päätti sosiaalisen elämäni"

Herne nenässä?

Tukkoisuus on oire, ei diagnoosi. Sen aiheuttaja on hyvä selvittää. Taustalla voi olla rakenteellinen syy: esimerkiksi tapaturmassa vinoutunut väliseinä. Limakalvolla voi olla hengitysteitä tukkivia pullistumia eli polyyppeja, joita hoidetaan lääkityksellä tai leikkauksella. Lapsilla tyypillinen ongelma on suurentunut kitarisa, joka aiheuttaa kuorsausta. Lasten nuha voi johtua myös nenään eksyneistä legoista tai muista esineistä.

Joka neljäs kärsii allergiasta

Joka neljäs suomalainen aikuinen kärsii allergisesta nuhasta. Valtaosalla syynä on siitepölyallergia. Allergian tunnistaa kirkaseritteisestä nuhasta. Lievätkin oireet pitää hoitaa, sillä muuten allergia voi altistaa astmalle ja lisätä infektioriskiä. Myös tupakointi ja hengitysilman epäpuhtaudet voivat aiheuttaa tukkoisuutta. Vasomotorinen nuha tarkoittaa ei-allergista yliherkkyyttä, joka johtuu esimerkiksi lämpötilavaihteluista. Sen syytä ei tiedetä.

Lue myös: Siitepölyallergikko voi kärsiä ristiallergiasta

Milloin lääkäriin?

Mene vastaanotolle, jos kotihoito ei auta tai nenästä tulee pahanhajuista, märkää eritettä tai tunnet kipua. Toispuoleinen verinen erite voi olla kasvaimen oire.

Lääkitys voi selittää

Tukkoisuuden syy voi olla jokin lääke, kuten beetasalpaaja, verenpaine- tai psyykenlääke tai ehkäisypillerit. Myös sädehoito ja pitkäaikainen nenän kortisonihoito voivat aiheuttaa ongelmia.

Hanki nenäkannu! Lisää 1 tl joditonta merisuolaa 5 dl:aan lämmintä vettä. Huuhdo 1–2 krt/vrk. Se ehkäisee nuhaa.

Hoida nuhaa käsikauppalääkkeillä enintään 10 päivää. Pidempi käyttö voi aiheuttaa nuhaa.

Asiantuntija: korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Väyrynen / Terveystalo

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 6/2019.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi