Kauneus & Terveys

Siitepölyallergikko voi kärsiä ristiallergiasta


Siitepölyallerginen voi kärsiä ristiallergiasta eli saada kukintojen aikaan oireita raaoista hedelmistä ja vihanneksista.
Kuvat iStock

Tiesitkö, että siitepölyallerginen voi saada kukintojen aikaan oireita myös raaoista vihanneksista ja hedelmistä? Tätä kutsutaan ristiallergiaksi. Siinä elimistö luulee vihannesta siitepölyksi.

Ristiallergiasta kärsivät etenkin koivuallergikot. Kun koivu kukkii, oireita voivat aiheuttaa esimerkiksi omena, kiivi, porkkana ja monet pähkinät.

Ristiallergian oireet ovat onneksi melko lieviä. Suu ja nielu saattavat kutista ja turvota. Reaktio ei kuitenkaan voi johtaa vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin. Osa saa iho-oireita juuresten ja hedelmien kuorimisesta.

Lue myös: Allergisten oireiden hoito

Käsittely vähentää ruoka-aineiden allergeenisuutta. Raaka omena saattaa kutittaa kitalakea mutta paistettu omenapiirakka ei. Selleri ja pähkinä ovat poikkeuksia. Niiden allergisoiva vaikutus säilyy vahvana myös kuumennettaessa.

Siitepölyallergisen kannattaa kiinnostua myös kosmetiikkapurkkiensa sisällöstä. Mykerökukkaiset ja yrttiset luonnonkosmetiikkatuotteet saattavat aiheuttaa siitepölyaikaan voimakkaita iho-oireita.

Myös stressi voi pahentaa allergiaoireita.

Asiantuntija: Anne Vuorenmaa/ Allergia-, Iho- ja Astmaliitto

Julkaistu: 19.6.2019