Milloin ja miten aloittaa seksi synnytyksen jälkeen?

Milloin ja miten aloittaa seksi synnytyksen jälkeen?
Useimpien keho palautuu raskaudesta ja synnytyksestä puolessa vuodessa. Kuiviin limakalvoihin ja muihin pulmiin kannattaa hakea apua.
Kuvat
Julkaistu 3.7.2017

Miltä alapää näyttää ja tuntuu synnytyksen jälkeen? Miten sujuu seksi? Tätä moni miettii.

Useimpien naisten harmina on synnytyksen jälkeen kuivat ja hauraat limakalvot. Näin on varsinkin imettävillä naisilla, sillä heidän kehonsa on saman tyyppisessä tilassa kuin vaihdevuosien aikana.

– Imettävät naiset kärsivät estrogeenihormonin puutteesta. Limakalvojen kuivuuden lisäksi heillä voi olla muitakin vaihdevuosien tyyppisiä oireita, kuten kuumia aaltoja, kiukkuisuutta ja itkuisuutta, kertoo asiantuntijalääkäri Miila Halonen Väestöliitosta.

Seksissä kannattaa käyttää ehdottomasti liukuvoidetta. Jos limakalvot tuntuvat silti hiekkapaperilta, seksi on epämiellyttävää tai sattuu, ja yhdynnän jälkeen alapää kirvelee tai polttelee, lääkäri voi määrätä naiselle estrogeenivoidetta. Se auttaa limakalvoja palautumaan.

Keho palautuu puolessa vuodessa

Synnytyksessä tulleet pienet limakalvovauriot paranevat yleensä muutamassa viikossa tai ainakin parissa kuukaudessa. Isojen repeämien paraneminen voi kestää pidempään.

– Naisen keho palautuu raskaudesta ja synnytyksestä yleensä puolessa vuodessa. Kudosten palautuminen on kuitenkin yksilöllistä ja osittain kiinni geeniperimästä. Myös terveys vaikuttaa kudosten paranemiseen, Halonen kertoo.

Esimerkiksi ylipaino, tupakointi ja muut huonot elintavat voivat hidastaa kudosten paranemista.

Koska lantionpohjan lihakset toipuvat?

Jos emätin tuntuu löysältä, vaikka kudokset ovat jo parantuneet, kannattaa keskittyä lantionpohjan lihasten treeniin. Se napakoittaa emätintä, mutta muutos ei tapahdu viikossa tai kahdessa.

Harjoitusohjeita löytyy netistä, ja omat ohjeet voi saada lantionpohjan fysioterapeutilta.

Yleisohje on, että lantionpohjan lihaksia kannattaa herätellä jo vuorokauden kuluttua synnytyksestä. Silloin voi kokeilla, tunteeko lihakset ja saako supistettua niitä. Jos synnytyksessä on tullut isoja repeämiä, treeniä ei kannata kiirehtiä.

– Silloin pissalla ja kakalla käynti on riittävää harjoitusta! Kannattaa kysyä kätilöiltä neuvoa.

Antaako lääkäri seksiluvan?

Ennen ajateltiin, että jälkitarkastuksessa lääkäri antaa myyttisen seksiluvan. Halosen mielestä yleisohjetta ei voi antaa.

– Oikeaa aikaa ei voi sanoa. Kannattaa kuunnella omaa kehoa ja mieltä. Voi mennä vuosi, ennen kuin seksiä tekee kunnolla mieli.

Halosen mielestä seksistä kannattaa puhua ja hakea apua tarpeen mukaan.

– Jos seksin harrastaminen on kivuliasta tai epämukavaa tai sitä ei tee mieli, kannattaa puhua asiasta neuvolassa tai hakea apua muualta.

Neuvoloiden osaaminen seksiasioissa vaihtelee ja riippuu esimerkiksi terveydenhoitajan koulutuksesta.

– Kannattaa hakea tietoa ja pitää puolensa.

Seksin ei kuulu huonontua pysyvästi siksi, että on tullut äidiksi tai isäksi.

Lue myös:

Kommentoi »