Terve.fi

Miksi raskausdiabeteksen sairastaneen kannattaa imettää?

Miksi raskausdiabeteksen sairastaneen kannattaa imettää?
Imetys voi säästää äidin metaboliselta oireyhtymältä. Varsinkin raskausdiabeteksesta kärsivät äidit hyötyvät eniten imetyksestä.
Julkaistu: 7.12.2009

Lastaan imettävät äidit saattavat säästyä metaboliselta oireyhtymältä muita äitejä todennäköisemmin. Erityisesti raskausdiabetesta sairastaneet hyötyvät imetyksestä, yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset osoittavat.

Riippuen rintaruokinnan kestosta lapsen imettäminen pienensi metabolisen oireyhtymän riskiä 39-56 %. Raskausdiabetesta sairastaneiden riski pieneni 44-86 % imetyksen ansiosta.

Imettäminen on aiemminkin yhdistetty metaboliseen oireyhtymään, mutta yhdysvaltalaisten tutkimus on ensimmäinen, jossa kaikkia oireyhtymän osatekijöitä on mitattu ennen raskautta ja vauvan vieroittamisen jälkeen.

Tutkimukseen osallistui 700 tervettä ensisynnyttäjää. Kaksikymmentävuotisen seurannan aikana 120 äidillä todettiin metabolinen oireyhtymä. Naiset olivat 18-30-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Tulokset viittaavat siihen, että imettäminen saattaa pysyvästi pienentää naisen riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään ja siten myös diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Metabolinen oireyhtymä on monien terveysongelmien yhdistelmä. Vyötärölihavuuden lisäksi siihen voi kuulua suuri veren triglyseridipitoisuus, pieni HDL-kolesterolin pitoisuus, korkea verenpaine tai kohonnut veren paastosokeriarvo. Diagnoosiin tarvitaan vyötärölihavuuden lisäksi kaksi vaivaa edellä mainituista.

Kommentoi »