Triglyseridit
Triglyseridit ovat rasvoja, joita elimistö saa suoraan ravinnosta sekä valmistamalla itse. Kuten kolesteroli, ei myöskään triglyseridi ole vesiliukoista, vaan kulkee veren plasmassa lipoproteiinihiukkasissa. Pääosa triglyserideistä on VLDL-hiukkasissa ja suoliston aterioinnin jälkeen verenkiertoon erittämissä kylomikroneissa.

.
Korkea triglyseridipitoisuus ei yleensä ole sepelvaltimotaudin kannalta aivan yhtä haitallista kuin korkea kolesterolipitoisuus. Kuitenkin esimerkiksi diabetekseen liittyvä korkea VLDL-triglyseridipitoisuus yhdistettynä matalaan HDL-kolesterolipitoisuuteen on selvästi haitallinen.
Haitat alkavat kasvaa, jos triglyseridipitoisuus ylittää 1,7 mmol/l. Jos triglyseriditaso on yli 5, alkaa myös muiden sairauksien, varsinkin haimatulehduksen riski suurentua. Ainakin tässä tilanteessa myös triglyseriditason pienentäminen on tärkeää. Ruokavalio vaikuttaa huomattavasti triglyseridipitoisuuteen.
Kokonaiskolesteroli HDL-kolesteroli LDL-kolesteroli