Sairaudet

Triglyseridit

Triglyseridit ovat rasvoja, joita elimistö saa suoraan ravinnosta sekä valmistamalla itse. Kuten kolesteroli, ei myöskään triglyseridi ole vesiliukoista, vaan kulkee veren plasmassa lipoproteiinihiukkasissa. Pääosa triglyserideistä on VLDL-hiukkasissa ja suoliston aterioinnin jälkeen verenkiertoon erittämissä kylomikroneissa.

26.3.2009 Terve.fi

.

Korkea triglyseridipitoisuus ei yleensä ole sepelvaltimotaudin kannalta aivan yhtä haitallista kuin korkea kolesterolipitoisuus. Kuitenkin esimerkiksi diabetekseen liittyvä korkea VLDL-triglyseridipitoisuus yhdistettynä matalaan HDL-kolesterolipitoisuuteen on selvästi haitallinen.

Haitat alkavat kasvaa, jos triglyseridipitoisuus ylittää 1,7 mmol/l. Jos triglyseriditaso on yli 5, alkaa myös muiden sairauksien, varsinkin haimatulehduksen riski suurentua. Ainakin tässä tilanteessa myös triglyseriditason pienentäminen on tärkeää. Ruokavalio vaikuttaa huomattavasti triglyseridipitoisuuteen.

Kokonaiskolesteroli HDL-kolesteroli LDL-kolesteroli

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi