Kauneus ja Terveys

Miksi puoliso kuulee toista kuin sanon?

Miksi puoliso kuulee toista kuin sanon?
Pitkässä parisuhteessa korviin kasvaa suodattimet. Näin filtterit otetaan pois päältä!
Julkaistu: 23.2.2016

Selkeää suomea on joskus todella vaikea ymmärtää – varsinkin jos elät pitkässä parisuhteessa. Kumppani tuntuu kuulevan jotain ihan muuta kuin mitä sanot, selkeästi ja painokkaasti. Fighting For Your Marriage kirjan kirjoittajien mukaan korviimme muodostuu parisuhteessa “filtterit”.

Korvien suodattimet muodostuvat tunteista, tulkinnoista, odotuksista, uskomuksista, erilaisista kommunikointityyleistä, itsepuolustuksesta ja heikosta keskittymisestä.

1. Tunteet

Isot tunteet vaikuttavat siihen, mitä kuulemme. Vihainen tai pelästynyt tulkitsee kumppaninsa viestin hyökkäävämmäksi ja ilkeämmäksi kuin mitä se onkaan. Ihminen ei kykene kuuntelemaan eikä keskustelemaan kovinkaan järkevästi vahvan tunnereaktion vallassa. Myös väsymys ja stressi vääristävät kuulemista.

Vinkki: Vältä tärkeitä keskusteluja ja päätösten tekemistä, kun tunteet jylläävät. Tarkkaile, millainen on tunnetilasi – mitä tunteita tunnet. Ota aikalisä ja ehdota, että keskustelua jatketaan sitten, kun olette molemmat rauhoittuneet.

2. Tulkinnat ja oletukset

Ihmisillä on taipumus kuulla, mitä he odottavat kuulevansa. Aiemmista riidoista ja keskusteluista muodostuu ennakko-oletuksia, mitä kumppani on sanomassa.

Kumppani saattaa tehdä puheestasi tulkintoja, jotka liittyvät johonkin ikivanhaan riitaan – tai hänen aiempaan parisuhteeseensa. Hän voi kuulla sinun sanovan jotain, mitä hänen exänsä on joskus sanonut.

Vinkki: Ihmisillä on luontainen taipumus ryhtyä täydentämään epäselviä tarinoita tulkinnoilla. Kun kumppani kuulee ihan omiaan, pysäytä hänet. Voit vaikka sanoa: Kuulitko mitä sanoin? Nyt tulkitset minua väärin. Tarkoitin, että…

Voit myös palauttaa kumppanin tähän hetkeen: Menneet keskustelut ja riidat ovat menneitä. Nyt ollaan tässä ja ainoastaan sillä on merkitystä, mitä juuri nyt sanot.

3. Uskomukset

Jokainen kantaa päänsä sisällä omaa uskomusjärjestelmäänsä. Uskomukset ovat syntyneet lapsuuden kokemuksista ja elämän varrella kertyneistä muistoista. Ihmisille on muodostunut ydinuskomuksia, millaisia he ovat ja mitä muut ihmiset ajattelevat heistä. Ydinuskomusten lisäksi jokaisella on omia, yksilöllisiä ehdollisia uskomuksia: Jos teen näin, siitä seuraa tätä. Esimerkiksi, jos yritän tehdä remonttia, mokaan aina jossain kohtaa.

Uskomukset vaikuttavat kuulemiseen. Kumppani kuulee sinun puhuvan sille tyypille, joka hän uskoo olevansa. Jos vitsailet hellästi hänen remonttitaidoilleen, hänen korvansa saattavat kuulla: Sinä et ole mies etkä mikään.

Vinkki: Opi tunnistamaan omat ja kumppanisi ydinuskomukset. Uskomusten tutkimisessa auttaa esimerkiksi kirja Avaa tunnelukkosi (Kansanvalistusseura 2012). Kun paikallistat omat ja kumppanin haitalliset uskomukset, ymmärrät paremmin, miksi sanasi osuvat joskus kipeästi arkaan kohtaan.

4. Erilaiset kommunikointityylit

Kommunikointityylit vaikuttavat siihen, mitä korvat kuulevat. Osa ihmisistä on rönsyilijöitä ja pohdiskelijoita, toiset tunnevaltaisia ja toisten arvostusta janoavia, kolmannet suorituskeskeisiä.

Vinkki: Puhu kumppanille sitä kieltä, mitä hän ymmärtää parhaiten. Jos hän on suoraviivainen toiminnan ihminen, sano asiasi lyhyesti ja yksinkertaisesti. Jos hän on tunnevaltainen, puhu siitä, miltä asiat tuntuvat. Jos hän on pohdiskelija, pohdiskele hänen kanssaan. Puhu mahdollisimman arvostavasti, se toimii aina.

5. Itsesuojelu

Korvat pyrkivät suojelemaan hyvinvointiasi. Jos ihminen kuulee jotain, mikä uhkaa tasapainoa, elämänhallintaa ja itsetuntoa, hän ryhtyy vaistomaisesti puolustamaan itseään. Voimakkaita tunnereaktioita ohjaavat aivojen mantelitumakkeet käynnistävät puolustusreaktion ennen kuin korvat ja järki ehtivät mukaan.

Vinkki: Tee kumppanin olo turvalliseksi. Kerro ja osoita, että vaikka olet vihainen ja käytät joskus kovia sanoja, et tarkoita satuttaa etkä ole hylkäämässä. Kerrot kyllä sitten, jos todella haluat erota.

6. Heikko keskittyminen

Toisesta voi tulla pitkässä parisuhteessa itsestäänselvyys, jonka läsnäoloon ei tarvitse enää keskittyä. Kumppanin pää saattaa olla niin täynnä stressiä ja muita asioita, ettei hän enää kuuntele kuin kolmanneksen puheestasi, jos sitäkään. Jos jäkätät aina samoista asioita, hänen korvansa menevät lukkoon. Sanasi menettävät arvonsa.

Vinkki: Pyydä ja vaadi, että hän kuuntelee sinua. Kun haluat keskustella, istuta hänet sohvalle ja katso tiukasti silmiin. Nyt puhutaan eikä säädetä yhtään mitään muuta!

Lähde: Howard J. Markman, Scott M. Stanley & Susan L. BlumbergFighting For Your Marriage (Wiley 2010)

Lue myös:

Kommentoi »