Miksi painoni ei putoa, vaikka teen kaikkeni?

Miksi painoni ei putoa, vaikka teen kaikkeni?
Selvitimme 3 tyypillistä tilannetta, jolloin laihdutus ei tunnu onnistuvan. Löydä ratkaisut ja jatka painonpudotusta!
Julkaistu 22.11.2017

1. “Syön oikein mutta en laihdu.”

Syyt: Moni kokee syövänsä oikein, mutta napostelee huomaamattaan. Työpaikan kahvihuoneen pöydältä napattu keksi, lounaspaikan makea jälkiruoka ja ennen illallista syödyt konvehdit lisäävät huomattavasti päivän kalori­määrää. Napostelu on tapa, jota ei ymmärrä lopettaa ennen kuin sen tiedostaa.

Ratkaisut: Syö säännöllisesti 3–4 tunnin välein. Se pitää näläntunteen poissa ja ehkäisee napostelua. Kun seuraavan kerran haluat tarttua kokouspullaan, kysy itseltäsi, onko sinulla todella nälkä ja tarvitseeko kehosi kyseistä kaloripommia. Pidä ruokapäiväkirjaa 3–5 päivän ajan ja kirjoita paperille rehellisesti kaikki nauttimasi ruoka-­aineet ja juomat. Saatat yllättyä herkkujen määrästä.

2. “En nauti pitkiä ja runsaita lounaita, mutta en silti laihdu.”

Syyt: Vaikka et istuisi pitkiä aikoja brunssipöytien ääressä, voit silti lihoa. Kiireisessä arjessa moni ei ehdi pysähtyä ruokailemaan. Syöt silloin nopeasti, kokoat annoksesi silmä­määräisesti ja tulet nopeasti ähkyyn.

Ratkaisut: Syö rauhallisesti ja pureskele ruoka huolellisesti. Silloin ruoansulatus käynnistyy heti. Kun et hotki, ehdit jo ruokaillessa huomata, milloin nälkä on kadonnut. Aivoilla kestää noin 20 minuuttia viestittää keholle, että ruokaa on saatu riittävästi.

Liian isot annokset lihottavat. Ota pienempi lautanen ja täytä ainakin puoli lautasta kasviksilla. Kukkurallinen lautanen on usein merkki liian suuresta annoskoosta.

3. “Käyn jumpassa, mutta painoni ei putoa.”

Syyt: Hikiliikunta ei riitä kuluttamaan istuma­työläisen kaloreita, eikä se poista istumatyön haittoja. Vaikka Pohjoismaissa treenataan nykyään enemmän kuin ennen, hyötyliikunnan määrä on vähentynyt. Tällöin energian kokonaiskulutus on pienempi kuin ennen.

Ratkaisut: Ole arjessa niin aktiivinen kuin voit. Seiso julkisissa liikennevälineissä, kävele myös rullaportaissa, käy kaupassa jalkaisin ja harrasta taukoliikuntaa työpäivän aikana.

Lue myös:

Kommentoi »