Miksi murheet tuntuvat möykkynä rinnassa?

Miksi murheet tuntuvat möykkynä rinnassa?
Tiedäthän sen tunteen, kun stressin, murheen tai ahdistuksen hetkellä painava kivi asettuu itsepintaisesti rinnallesi. Mistä tunne johtuu ja miten sitä voi helpottaa? Kysyimme asiaa psykologilta.
Julkaistu 17.6.2016

Psykologi ja psykoterapeuttiopiskelija Hannele Karhun mukaan painon tunne rinnassa liittyy tyypillisesti muun muassa stressiin, ahdistuneisuuteen, huoliin ja murheisiin. Voimakkaat tunteet asettuvat möykyksi rinnalle, koska tunteet koetaan kokonaisvaltaisesti sekä kehossa että mielessä.

Tunteisiin liittyvien kehollisten reaktioiden takana on tahdosta riippumaton autonominen hermosto. Tutkimusten perusteella tiedetään, että ihmiset kokevat erilaisia tunteita eri osissa kehoa. Stressi ja ahdistus painavat rintaa ja saavat sydämen sykkeen kiihtymään. Ilo ja riemu taas kuplivat koko kehossa.

Hyväksy ja kohtaa erilaiset tunteet

Karhun mukaan hyvät tunnetaidot auttavat ymmärtämään, mistä kehollisissa tunnereaktioissa on kysymys. Kun tunnistaa puristavan tunteen takana olevan huolen, murheen tai ahdistuksen, tunteen kanssa pärjää paremmin.

- Omia tunteita ei tarvitse yrittää muuttaa, vaan ne voi kohdata lempeän hyväksyvällä ja uteliaallakin mielellä. Tunteet ovat hyödyllisiä, sillä ne yrittävät yleensä kertoa meille jotakin ja viestittää tarpeistamme. Esimerkiksi stressi voi vaatia pysähtymään ja ottamaan enemmän aikaa itselle, Karhu kuvailee.

Tunteiden nimeäminen helpottaa huolia

Puristava tunne tai painava kivi rinnalla voi höllentää otettaan, kun tunteita nimeää itselleen. Myös tunteen takana olevien huolien ja murheiden jakaminen muiden kanssa voi auttaa. Liikunta on tehokas keino sekä ahdistuksen että stressin lievittämiseen. Toisaalta myös pysähtyminen, rentoutuminen ja läsnäoloharjoitukset voivat helpottaa oloa.

Karhu muistuttaa, että tuntemiimme tunteisiin vaikuttaa oleellisesti se, miten havainnoimme ja tulkitsemme erilaisia tapahtumia. Kun ystävä myöhästyy sovitusta tapaamisesta, toinen pelkää heti liikenneonnettomuutta, kun taas toinen arvelee ystävän vain juuttuneen iltapäiväruuhkaan.

- Huoliajatukset saavat ahdistuksen kasvamaan, samalla myös keholliset reaktiot voimistuvat, hän sanoo.

Tunnetaitoja kannattaa kehittää

Omia tunnetaitoja voi ja kannattaa kehittää koko elämän ajan. Kun omien tunteiden ja kehollisten tuntemusten äärelle pysähtyy, itseään oppii ymmärtämään paremmin.

- Ymmärryksen kautta on helpompi lisätä elämään niitä asioita, jotka tuottavat ja vahvistavat myönteisiä tunteita. Samalla hyvinvointi lisääntyy, Karhu kannustaa.

Lue myös:

Kommentoi »