Terve.fi

Mikä on orgasmi?

Mikä on orgasmi?
Orgasmi on fyysinen ja usein myös psykologinen ja mentaalinen hyvänolontunne, joka aiheutuu seksuaalisen kiihottumisen laukeamisesta. Orgasmissa lähtee lämmin voimakas aaltomainen mielihyvän tunne alkaen sukupuolielimistä ylitse koko vartalon.
Julkaistu 3.8.2009

Yleensä orgasmia edeltää seksi joko yksin tai kumppanin kanssa. Vaikka orgasmi tuntuu yleensä mahtavalta, ei sen tulisi olla seksin ainoa tarkoitus tai päämäärä. Jokainen meistä ratkaisee orgasmin tärkeyden omalla tavallaan ja itselle sopivaksi. Orgasmin saamista voi harjoitella ja sen voi saada monellakin eri tavalla. Toiset eivät saa orgasmia penetraatiossa, mutta onnistuvat saamaan sen esimerkiksi suuseksillä tai käsin hyväilemällä. Lisäksi sen voimakkuus voi vaihdella suuresti.

Mies tulee lyhyesti ja ytimekkäästi

Miehen orgasmissa tapahtuu tavallisesti eturauhasen, virtsaputken ja peniksen tyvessä olevien lihasten nopeita, rytmikkäitä supistuksia. Yleensä orgasmi kestää kolmesta kymmeneen sekuntiin. Miehen orgasmia ei kuitenkaan tulisi sekoittaa ejakulaatioon eli siemensyöksyyn, sillä mies voi saada orgasmin ilman siemensyöksyä ja ejakuloida saamatta orgasmia. Yleensä mies kuitenkin kokee siemensyöksyn orgasmin yhteydessä.

Miehen orgasmia seuraa lepovaihe, jonka aikana kiihottuminen ei yleensä ole mahdollista. Tämän vaiheen kesto vaihtelee minuutista kokonaiseen päivään asti yksilöllisistä tekijöistä johtuen. Joillakin miehillä lepovaihetta ei ole.

Naisen orgasmi on voimakas

Naisella orgasmi saa emättimen ulomman osan orgasmivyöhykkeen supistelemaan noin 0,8 sekunnin välein ja supistuksia saattaa tulla jopa 12 kertaa. Kohdun runko myös supistelee ja näiden supistusten laajuus on melko suoraan verrannollinen orgasmin voimakkuuteen. Nainen ei orgasmin aikana voi välttämättä hallita eri lihasryhmiä ja niissä yleensä tapahtuukin tahattomia supistuksia ja kouristuksia. Peräaukon sulkijalihaksessa tapahtuu myös supistuksia samanaikaisesti emättimen supistusten kanssa.

Lisäksi jotkut naiset kokevat voimakkaan seksin aiheuttaman punastumisen, joka johtuu ihon lisääntyneestä verenkierrosta.

Orgasmi ei ole pelkkä suoritus

Varsinkin uuden kumppanin kanssa seksi saattaa olla vielä toiseen tutustumista, jolloin haluaa näyttää, että alapää pelaa toisen toivomalla tavalla. Silloin orgasmi on yleensä se maaliviiva, jonne halutaan päästä. Tämä saattaa luoda suuriakin onnistumispaineita, eikä silloin seksistä nauti oikealla tavalla.

Suorituskeskeisen orgasmin tavoittelun sijaan kiintymykseen perustuvassa suhteessa korostuvat keskinäinen kunnioitus, huomioiminen ja vastavuoroisuus. Tällaisten olosuhteiden vallitessa voi kukin osapuoli tulla kohdatuksi ja hyväksytyksi myös seksuaalisesti kokonaisena ihmisenä.

Lue lisää seksistä:

1 kommentti