Sairaudet

Metformiini-diabeteslääke voi ehkäistä haimasyöpää

Aikuistyypin diabetesta hoitava metformiini saattaa ehkäistä diabeetikoiden haimasyöpää. Lue lisää.

13.8.2009 Terve.fi

Aikuistyypin diabetesta hoitava metformiini saattaa ehkäistä diabeetikoiden haimasyöpää. Insuliini ja insuliinin eritystä lisäävät lääkkeet saattavat puolestaan suurentaa riskiä, tuore tutkimus vihjaa. Tutkimus julkaistiin Gastroenterology-lehdessä.

Metformiiniin liitetty vaikutus oli selvin potilailla, joiden lääkitys oli jatkunut yli viisi vuotta. Se todettiin myös diabeetikoilla, jotka olivat sairastaneet yli kaksi vuotta eivätkä olleet saaneet insuliinia. Eläinkokeissa on saatu samansuuntaisia tuloksia, mutta havaintoihin kannattaa silti suhtautua varauksella. Jos tulokset pitävät paikkansa, on metformiini ensimmäinen lääke, joka ehkäisee haimasyövän kehittymistä diabeetikoilla.

Diabetes saattaa myös suurentaa muiden syöpien vaaraa. Insuliinia ja insuliinilääkkeitä koskevat havainnot eivät välttämättä kerro todellisesta syöpäriskistä, koska monet syöpään sairastuneet diabeetikot aloittivat insuliinihoidon vasta alle 2 vuotta ennen syövän toteamista. Onkin mahdollista, että insuliinihoidot seurasivat vielä havaitsemattoman haimasyövän seurauksena pahentuneesta diabeteksesta eivätkä siis aiheuttaneet syöpää.

Tutkimukseen osallistui 973 haimasyöpään sairastunutta, joista 259 sairasti myös aikuistyypin diabetesta, sekä 863 verrokkia, joista 109 oli aikuistyypin diabeetikkoja. Analyysissa huomioitiin monia diabetekseen ja haimasyöpään vaikuttavia seikkoja kuten potilaiden lihavuus, tupakointi ja sokeritasapaino, mutta ne eivät selittäneet tuloksia.

Lähde: Gastroenterology 2009;137:412-415

Lue lisää:

Diabetes, tyyppi 2 (aikuistyypin diabetes), oireet ja hoito

Lääkeopas: Tietoa metformiinista

Haimasyöpä: Uutta tietoa salakavalasta syövästä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi