
Marjat antioksidanttivitamiinien lähteinä
Luonnonmarjat ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä. Ne sisältävät myös antioksidantteina toimivia beetakaroteenia ja E-vitamiinia. Lue lisää.
Luonnonmarjat ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä. Ne sisältävät myös antioksidantteina toimivia beetakaroteenia ja E-vitamiinia, mutta eivät ole näiden kahden vitamiinin tärkein lähde ruokavaliossa.
C-vitamiini toimii elimistössämme antioksidanttina estäen proteiinien ja solukalvojen hapettumista vapaiden radikaalien toimesta. C-vitamiinilla on myös tärkeä tehtävä kollageenin (sidekudosproteiini) muodostumisessa.
Marjoista tyrni, mustaherukka ja lakka sisältävät eniten C-vitamiinia. Parhaiten vitamiinipitoisuus on tallella tuoreissa marjoissa. C-vitamiini on vesiliukoinen ja hajoaa helposti kun marjoja käsitellään, kuumennetaan, pakastetaan tai säilytetään kauan. Esimerkiksi mehustaminen laskee marjan C-vitamiinipitoisuuden noin puoleen, ja hillossa on tallella noin kaksi kolmasosaa alkuperäisestä vitamiinimäärästä.
Luonnonmarjoista lakka ja tyrni sisältävät eniten rasvaliukoista E-vitamiinia, sillä niissä on eniten siemenöljyä. A-vitamiini on kasvikunnan tuotteissa esiasteena, karotenoideina, joista erityisesti beetakaroteeni on tehokas antioksidantti. Lakka on marjoista paras beetakaroteenin lähde.



Lue lisäksi: