
Antioksidanttien luonnonmukaiset lähteet
Ruoka on luonnollinen tapa saada terveellisiä yhdisteitä. Jos syö noin puoli kiloa erivärisiä kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä, voi olla turvallisella mielellä. Lue lisää.
Ruoka on luonnollinen tapa saada terveellisiä yhdisteitä. Jos syö noin puoli kiloa erivärisiä kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä, voi olla turvallisella mielellä. Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat käsiteltyinäkin terveellistä syötävää. Hyvänä nyrkkisääntönä on, että jos ruoassa on vielä kasvisten väriaineet nähtävissä, ravintoaineita on vielä hyvin tallella.
Yksittäisiin saantisuosituksiin ja ruokien vitamiini- tai flavonoidipitoisuuksiin tuijottamisen voi siis unohtaa jos huolehtii päivittäin riittävästä ja monipuolisesta kasvisten, hedelmien ja marjojen saannista sekä käyttää kasviöljyjä ruokavaliossaan.
Kuudesta kourallisesta kasviksia, hedelmiä ja marjoja kertyy puoli kiloa päivässä.
Esimerkiksi 1 annos (kourallinen) =
- 1 hedelmä tai 2 dl marjoja tai lasillinen hedelmä- tai marjatäysmehua
- 1 tomaatti tai porkkana tai 2 dl tuoresalaattia tai raastetta
- 1,5 dl keitettyjä kasviksia
Kasviöljyt ja niistä valmistetut kasvimargariinit ovat merkittävä välttämättömien rasvahappojen lähde, mutta ne sisältävät myös mm. E-vitamiinia. Valitse siis leivälle kasvimargariini sekä leivontaan ja ruoanlaittoon kasviöljy tai pullomargariini.
Flavonoidien saantiaan voi kasvisten, hedelmien, marjojen ja täysmehujen käytön ohella lisätä juomalla säännöllisesti teetä.
Lue lisää antioksidanteista:
Hyviä antioksidanttien lähteitä