Terve.fi

Maltillinen verenpainehoito riittää useimmille iäkkäille

Maltillinen verenpainehoito riittää useimmille iäkkäille
Yli 60-vuotiaiden verenpainetaudin hoidossa kannattaisi tähdätä verenpaineen laskemiseen alle 150/90 mmHg. Lue lisää.
Julkaistu: 4.4.2017

Yli 60-vuotiaiden verenpainetaudin hoidossa kannattaisi tähdätä verenpaineen laskemiseen alle 150/90 mmHg. Riskiryhmäläisillä myös kunnianhimoisemmat tavoitteet ovat paikallaan, mutta samalla lisääntyvät myös haittavaikutukset.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa yhdistettiin ja analysoitiin 21 aikaisemman verenpainetutkimuksen aineistot.

Yhteisanalyysin perusteella yli 60-vuotiaiden verenpainepotilaiden verenpaineen laskeminen alle 150/90mmHg:n tasolle vähentää potilaiden riskiä sairastua sydänoireisiin ja aivoverenkiertohäiriöihin sekä riskiä menehtyä seurannan aikana. Tulokset ovat suomalaisten hoitosuositusten mukaisia.

Jonkinlaisia todisteita löytyi myös siitä, että vielä alhaisempi verenpainetaso saattaisi pienentää etenkin riskiryhmäläisten sairastumisriskejä vielä enemmän, mutta tältä osin näyttö on ristiriitaista eikä perustu kovinkaan moneen tutkimukseen. Tutkimukset osoittavat kuitenkin selvästi, että intensiivisemmän hoidon yksi seuraus on haittavaikutusten, kuten huimauksen, lisääntyminen. Vakavat haitat eivät silti välttämättä lisäänny.

Kohonnut verenpaine on maailmanlaajuisesti suurimpia terveysongelmia, ja se aiheuttaa vuosittain yli 9 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Suomessa verenpaine on liian korkea noin 2 miljoonalla aikuisella.

Tulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Lue lisää:

Kommentoi »