Apu Terveys

Reijo Laatikainen: Maito vs. kaurajuoma

Reijo Laatikainen: Maito vs. kaurajuoma
Kaura on kovassa nosteessa, ­eikä syyttä. Kaurassa on enemmän proteiinia kuin muissa viljoissa, ja siinä on runsaasti suojaravintoaineita.
Julkaistu 16.8.2019

Lisäksi kauran beetaglukaani-kuitu laskee ­tehokkaasti sekä veren pahaa LDL-kolesterolia että verensokeria. Kaura sopii ruista paremmin herkkävatsaisille.

Meillä Suomessa maidolla on melkeinpä pyhä rooli ruokapöydässä. Maidon ravintoarvoihin on totuttu luottamaan. Jos nauttii maitoa tai muita nestemäisiä maitotaloustuotteita sekä pari pientä siivua juustoa päivittäin, täyttää suuren osan päivittäisestä kalsiumin sekä B12-, B2- ja D-vitamiinin tarpeesta. Lisäksi jodia tulee merkittävä määrä, samoin proteiinia.

Miten käy, jos vaihtaa maidon tai piimän ja kauravalmisteisiin?

Kaurajuomien selkeä etu rasvaa sisältäviin maitotaloustuotteisiin verrattuna on niiden rasvan laatu. Kaurajuomien rasvapitoisuus vaihtelee, mutta rasva on kauran omaa rasvaa ja lisättyä rypsiöljyä. Kaurajuomien rasvapitoisuudesta on vain noin 20 prosenttia tyydyttyneitä, niin sanottuja kovia rasvahappoja. Sen sijaan maidon rasvasta noin 70 prosenttia on tyydyttyneitä rasvahappoja. Kaurajuoman rasvan laatu on siis selvästi parempi.

Kaurajuomissa tulee vaivihkaa myös kuitua. Kuitupitoisuus vaihtelee, mutta keskimäärin sitä on 0,5–1 grammaa litrassa. Jos käyttää saman verran kaurajuomaa kuin ­maitoa, vaikkapa suositellun 5 desilitraa päivässä, niin saa kuitua jopa 5 grammaa päivittäin. Tämä vastaa jo ­kahta keskikokoista siivua tavallista ruisleipää. Aika hyvin!

Kaurajuomissa ei ole luontaisesti riittävästi maidon sisältämiä suojaravintoaineita. Siksi kaikkiin muihin paitsi luomukaurajuomiin lisätään yleensä ainakin D-vitamiinia ja kalsiumia. Monissa tapauksissa kaurajuomiin lisätään myös B2- ja B12-vitamiinia sekä joissakin harvoissa tapauksissa myös jodia.

Kaurajuomien proteiinipitoisuus on vain noin 30 prosenttia maidon proteiinimäärästä. Parhaimmillaan kaurajuoman suojaravinto­ainesisältö on siis samaa tasoa kuin maidossa, mutta huonoimmillaan eli luomukaurajuomassa kaukana maidosta. Suurimmalla osalla suomalaisista ei ole proteiinista puutetta, joten ­sinänsä vaihto kaurajuomaan ei aiheuta keskivertokansalaiselle mitään ravitsemusongelmaa.

Kuluttajan on tutkittava kaurajuoman pienellä präntätty tuoteteksti tarkkaan, jotta juoman ravintoarvot selviävät. Yleistyksenä voidaan ­sanoa, että kaurajuomat ovat maitotuotteita parempia ­kolesterolille ja sokeriaineenvaihdunnalle, mutta häviävät ­proteiinissa sekä mahdollisesti niissä maidon suojaravinto­aineissa, joita kaurajuomiin ei ole lisätty. Kaurajuoma ­sinänsä on terveydelle melkoisen hyvä valinta, eikä sitä ole syytä ­väheksyä.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti, FT, MBA.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 7/2019.

3 kommenttia