Terveys

Liika paine vaurioittaa silmän

Silmänpaineiden seuranta kannattaa ottaa säännölliseksi terveysrutiiniksi nelikymppisenä. Kohonnut silmänpaine lisää näköä vaurioittavan glaukooman eli silmänpainetaudin riskiä.

Teksti Krista Korpela-Kosonen
Kuvat Leena Aro
22.9.2016

Mitä silmänpaineella tarkoitetaan?

Silmän sisällä on oltava tietty paine, sillä muuten silmämuna olisi tyhjä kuin puhjennut pyöränkumi. Jokaisella silmällä on oma ominainen paineensa, jossa se voi hyvin. Kun tämä optimaalinen paine ylitetään, silmän paineelle herkät rakenteet ovat vaarassa vaurioitua.

Mikä on normaali silmänpaine?

Tilastollisesti normaali silmänpaine on alle 21 mmHg (elohopeamillimetriä). Osalle ihmisistä tätä alempikin silmänpaine on liikaa ja voi aiheuttaa glaukooman.

Silmälääkäri huomioi mitatun silmänpaineen lisäksi myös näköhermonpään tilan ja muut glaukooman riskitekijät. Näin saadaan käsitys siitä, onko mitattu silmänpaine kyseiselle henkilölle sopiva. Jos silmänpaine vaikuttaa kokonaistilanteeseen nähden liian korkealta, silmälääkäri tekee myös muita lisätutkimuksia.

Miten silmänpaine mitataan?

Silmänpaineen voi mittauttaa yleis- ja silmälääkärin vastaanotolla tai optikkoliikkeessä. Tarkkuudeltaan luotettavin mittaustulos saadaan silmälääkärin käyttämällä mittausmenetelmällä.

Silmälääkärin vastaanotolla silmään tiputetaan ensin muutama tippa puudutetta. Se saattaa kirvellä hetken, mutta silmä puutuu muutamassa sekunnissa. Tämän jälkeen silmälääkäri asettaa silmänpainemittarin varovasti silmän pintaa vasten ja mittaa silmänpaineen sarveiskalvon pinnalta. Tutkimus on nopea, eikä yleensä aiheuta juurikaan tuntemuksia silmän pinnalla.

Missä iässä silmänpaineita täytyy alkaa seurata?

Silmänpaineiden kohoaminen yleistyy iän myötä. Yleensä nelikymppisenä on hyvä aika käydä ensimmäisen kerran silmälääkärin vastaanotolla näöntarkastuksessa, jollei aikaisempaa tarvetta ole ollut. Samalla käynnillä tutkitaan myös silmänpaine ja muut silmän terveyteen liittyvät tekijät.

Perimä vaikuttaa myös silmien terveyteen ja glaukoomariskiin. Jos suvussa esiintyy paljon glaukoomaa, omat silmänpaineet kannattaa ottaa säännölliseen seurantaan hyvissä ajoin. Perimän lisäksi glaukooman riskiä lisäävät diabetes ja likinäköisyys. Sopiva seurantakäyntien ja mittausten väli sovitaan yhdessä silmälääkärin kanssa.

Millaisia oireita kohonnut silmänpaine aiheuttaa?

Silmänpaineen kohoaminen on siinä mielessä salakavala terveysriski, että se on usein täysin oireeton. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti silmälääkärin tarkastuksessa, jotta kohonneet paineet havaitaan ajoissa ja niihin voidaan lääkityksellä puuttua.

Mitä riskejä kohonnut silmänpaine aiheuttaa?

Kohonnut silmänpaine aiheuttaa vaurioita näköhermonpäähän, silmän hermosäiekerrokseen ja näkökenttään. Glaukooma on näköhermon etenevä sairaus, joka hoitamattomana johtaa merkittävään näkökyvyn menetykseen ja sokeuteen. 

Glaukooman hoito perustuu vaurioiden ennalta ehkäisyyn. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tauti todetaan, sitä parempi on sen ennuste.

Miten kohonnutta silmänpainetta hoidetaan?

Hoidon tavoitteena on silmänpaineiden alentaminen. Lääke laitetaan silmiin silmätippojen mukana. Silmälääkärin seurantakäynneillä tutkitaan, miten hyvin lääkitys tehoaa. Sopiva käyntiväli määritellään yksilöllisesti.

Muita mahdollisia hoitomuotoja ovat silmän sisäinen etuosan laserhoito ja silmänpainetta alentavat leikkaukset. Silmänpainemittausten lisäksi lääkäri seuraa hoidon tehoa myös näköhermonpäätä ja hermosäiekerrosta kuvantamalla sekä näkökenttätutkimuksilla.

Asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Kaarina Vannas Mehiläisestä. 

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi