Kauneus ja Terveys

Sopiiko silmien laserleikkaus sinulle?

Sopiiko silmien laserleikkaus sinulle?
Parhaimmillaan laserleikkaus tuo entiselle silmälasien käyttäjälle uuden valon elämään.
Julkaistu: 20.8.2015

1. Laserleikkaus kannattaa, jos koet silmälasit tai piilolinssit riesaksi.

2. Laserleikkaus sopii likitaitteisille silmille, joilla ei näe kauas hyvin. Mitä enemmän miinusta on, sitä huonommin kauas näkee. Laserleikattujen likitaitteisuus vaihtelee useimmiten -0,5 ja -12 välillä.

3. Kaukotaitteisuutta eli lähinäköä korjataan laserilla noin lukemaan 4 saakka.

4. Hajataitteisuutta korjataan noin lukemaan 5 saakka. 

5. Hieman päälle nelikymppisenä alkavaa ikänäköä korjatessa parhaat tulokset saadaan monovisiotekniikalla, jossa vahvempi silmä korjataan katsomaan kauas ja toiseen silmään jätetään miinusta, jolloin sillä näkee lähelle.

Laserointi ei sovi kaikille

1. Raskaana olevalle tai imettävälle leikkausta ei tehdä, koska näkö voi vaihdella hormonitoiminnan vuoksi. Näkö asettuu usein tavalliselle tasolleen muutama kuukausi imetyksen lopettamisesta.

2. Alaikäiselle leikkausta ei tehdä, koska nuoren näkö voi yhä muuttua. Näön tulee olla pysynyt vakiintuneena mieluiten pari vuotta.

3. Karsastusta ei korjata laserleikkauksella vaan silmän liikuttajalihaksen leikkauksella.

4. Miinusnäölle ei kannata tehdä mitään silloin, jos sitä on vain vähän ja ikänäön alkaminen on lähellä. 

Turvallinen tekniikka laserleikkaukseen

Ennen toimenpidettä esitutkimuksessa käydään läpi leikkauksen sopivuus, riskit, hyödyt ja parantumiseen liittyviä asioita.

– Moni tulee tutkimukseen hyvin tietoisena leikkauksen kulusta ja on miettinyt leikkausta kauan. Tutkimukseen kannattaa varata aikaa muutama tunti, kertoo silmätautien ja silmäkirurgian erikoislääkäri Kirsi-Tiina Kukkonen Terveystalo Kampista.

Suomessa käytetään eniten Lasik-leikkausta, jossa sarveiskalvon pintaan tehdään läppä, ja sen alla olevaa kudosta muokataan. 1980-luvun alun pintalasertekniikoita ei juuri enää käytetä, 1990-luvulta tuttua höylällä tehtyä Lasikia hieman.

Laseroidessa kipu on höyläversiota pienempää. Toipumisessa ja leikkaustarkkuudessa on eroja.

– Laserilla tehdään ohuempia läppiä ja silmien kuivumispulmat ovat vähäisempiä kuin höylätekniikalla, kertoo lääketieteen tohtori, silmäkirurgi Timo Hellstedt Diacorista. 

Uusin tekniikka on pari vuotta käytössä ollut Smile, jossa silmää korjataan laserilla, mutta sarveiskalvolle ei tehdä läppää.

Smile-tekniikalla ei voida korjata plustaitteisuutta eikä pieniä miinusvikoja, ja pitkäaikaiset leikkaustulokset puuttuvat. Leikkauksessa ei kajota silmän hermostoon, vaan silmää operoidaan pienestä reiästä käsin, josta poistetaan kiekkomainen pala sarveiskalvoa. Siksi paraneminen onn usein nopeaa. Kahden silmän operointi maksaa noin 3500 euroa.

Viikko ilman meikkiä

Leikkauksen jälkeen hikoilua, saunomista ja  meikkaamista on vältettävä viikon verran. Hien tai meikin meno silmään voi aiheuttaa tulehduksen. Sokeutumisen vaaraa ei ole.

– Komplikaatioita tapahtuu enää ani harvoin, mutta tulehdusriski on. Jotkut potilaat kertovat silmien kuivumisesta, joka usein helpottaa 3–6 kuukauden kuluessa, Hellstedt kertoo.

Smile-leikkauksen seurauksena silmien kuivumista esiintyy vähemmän kuin femtolasik-leikkauksessa.

Leikkauksen jälkeen hämäränäkö voi olla huonompi.

– Hämäränäkö palautuu useimmiten normaaliksi joitain kuukausia leikkauksesta, Kukkonen kertoo.

Tarkentava uusintatoimenpide tehdään 1–2 prosentille laseroiduista.

Uusintaleikkauksen tarve on 10–20 prosentilla niistä, joiden miinuslukemat ovat yli kuuden. Näin sanovat ulkomaiset tutkimukset.

Suurin osa heistä, joiden likitaitteisuus on alle kuuden, pääsee nollalukemiin. He alkavat nähdä täydellisesti.

– Lähes kaikki ovat leikkaukseen tyytyväisiä. Jos näkö on ollut ennen vaikkapa -10 ja leikkauksen jälkeen se on -0,75, tuntuu ero aiempaan potilaasta jumalaiselta, Hellstedt toteaa. 

Kommentoi »