Kauneus

Uskallatko käyttää kohuttuja ripsiseerumeita?

Tahdot tuuheat ja pitkä ripset. Ripsiseerumilla se onnistuu varmasti. Mitkä ovat tuotteiden ilot ja riskit?

Teksti Hanna Pesonen
Kuvat Riikka Kantinkoski
11.3.2013

Ruotsissa on kielletty sellaiset ripsiseerumit, jotka sisältävät prostaglandiinin johdannaista. Suomessa ei. Suomessa suurin osa myytävistä seerumeista ei sisällä tuota ainetta. On vaikea löytää yksimielisyyttä siitä, ovatko seerumit täysin turvallisia vai eivät.

Plussat

 1. Kun ripsiravinteita käyttää säännöllisesti, ne todella hoitavat, vahvistavat ja pidentävät ripsiä. Moni tuote sopii myös maskaran alle.
 2. Ripsiseerumeita on helppo ja nopea käyttää: kiireinenkin ehtii sipaista hoitoainetta ripsirajaan tai ripsiin. Ripsipidennykset taas vaativat säännöllistä huoltoa hoitolassa.
 3. Ripsiseerumin antama lopputulos näyttää luonnollisemmalta kuin ripsipidennykset.
 4. Suurin osa Suomessa myytävistä ripsiravinteista ei sisällä prostaglandiinihormonin johdannaisia, vaan ravinteiden teho perustuu kasviyhdisteisiin. Moni kuluttaja pitää kuitenkin prostaglandiinin johdannaisia sisältäviä tuotteita tehokkaampina.
 5. Silmätautien erikoislääkärin Eija Vestin mukaan ripsiseerumeilla, jotka sisältävät lääkeaineen kaltaisia prostaglandiinin johdannaisia, tuskin on pahoja tai pysyviä sivuvaikutuksia. Seerumia annostellaan ripsiin tai ripsirajaan, ei silmään, kuten glaukoomalääkettä.
 6. Kiisteltyjä raaka-aineita on helppo välttää. Prostaglandiinin johdannaiset tunnistaa raaka-aineluettelosta muun muassa nimillä Isopropyl Cloprostenate ja Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide.
 7. Suomessa vuodesta 2009 myyty Revitalash sisältää Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamidea. Maahantuojan mukaan seerumissa on vain kosmetiikaksi luokiteltuja raaka-aineita, ja se on EU-lainsäädännön mukainen ja täysin turvallinen. Kohu on maahantuojasta käsittämätön.

Miinukset 

 1. Ripsiseerumi ei ole pikaratkaisu pitkiin ja tuuheisiin ripsiin. Seerumia pitää käyttää päivittäin viikkojen ajan, jotta saa tuloksia.
 2. Osa ripsiseerumeista sisältää prostaglandiinin johdannaisia, jotka muistuttavat bimatoprost-lääkeainetta. Sitä käytetään silmänpainetaudin hoidossa.
 3. Kosmetiikkana myytävien mutta lääkkeen kaltaista ainetta sisältävien ripsiseerumien mahdollisia haittavaikutuksia ei ole tutkittu.
 4. Tällaisilla ripsiseerumeilla on samanlaisia sivuvaikutuksia kuin lääkkeellä. Yksi sivuvaikutuksista on rip­sien pidentyminen.
 5. Prostaglandiinin johdannainen voi ärsyttää silmää ja ihoa, aiheuttaa kutinaa ja polttavaa tunnetta sekä tummentaa silmäluomen ihoa ja silmän värikalvoa eli iiristä.
 6. Silmäluomen reunaan voi muodostua uusia ripsirivejä. Kasvaessaan ripset voivat kääntyä eri suuntiin, myös kohti silmän pintaa.
 7. Suomen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotti kuluttajille prostaglandiinin johdannaisia sisältävien ­ripsiseerumien riskeistä elokuussa 2012. Fi­mean mukaan seerumit ovat luokiteltavissa lääkkeiksi ja niillä on merkittäviä haittavaikutuksia. Ruotsissa prostaglandiinin johdannaisia  ­sisältäviä ripsiseerumeita on kielletty.

Asiantuntijat Fimean yliproviisori Kristiina Pellas, TYKSin silmätautien erikoislääkäri, professori Eija Vesti ja Revitalashia maahantuovan Fenix Beautyn toimitusjohtaja Marjo Fischer.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi