Terve.fi

Liian nopealla masennuslääkityksen lopettamisella riskinsä

Liian nopealla masennuslääkityksen lopettamisella riskinsä
Masennuslääkitys kannattaisi ajaa alas hitaasti useiden viikkojen kuluessa. Muuten vaarana on sairastua pian uudelleen, italialaistutkijat varoittavat.
Julkaistu: 17.8.2010

Liian nopea lääkityksen lopettaminen liittyy uudelleen sairastumisen riskiin myös mm. litiumia ja psykoosilääkkeitä käyttävillä, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Tutkimus kesti kolme vuotta ja siihen osallistui 398 masennuslääkkeitä käyttävää potilasta. Heistä 224 sairasti toistuvaa vakavaa masennusta, 75 paniikkihäiriötä ja 99 kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Lääkitykset olivat kestäneet keskimäärin yhdeksän kuukautta.

Vajaan kahdensadan potilaan lääkitykset lopetettiin pikaisesti 1-7 päivän kuluessa ja loppujen asteittain kahden viikon tai pitemmän ajan kuluessa. Kaikkien mieliala oli lähellä normaalia lääkitystä lopettaessa.

Tutkijat havaitsivat oireiden uusiutuvan selvästi varhaisemmin potilailla, joiden lääkitys ajettiin alas nopeasti. Todennäköisimmin sairastuivat kaksisuuntaisia mielialahäiriötä tai paniikkihäiriötä potevat.

Muut hoidot tai käytetty masennuslääke eivät vaikuttaneet tuloksiin. Jotain viitteitä tosin oli siitä, että paroksetiinia, venlafaksiinia ja muita lyhyen puoliintumisajan lääkkeitä käyttävien masennus saattoi uusiutua varhemmin kuin muita lääkkeitä syövien.

Tulokset julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä. Ne tukevat nykyistä hoitokäytäntöä, jonka mukaisesti masennuslääkitys lopetetaan asteittain ja mahdollisia uusiutumisoireita seuraten.

Kommentoi »