Kauneus ja Terveys

Lihottaako tupakoinnin lopettaminen?

Lihottaako tupakoinnin lopettaminen?
Moni lykkää tupakoinnin lopettamista, koska pelkää lihovansa. Lihottaako tupakoinnin lopettaminen oikeasti?
Julkaistu: 21.9.2016

Nikotiiniriippuvuuden yksi vieroitusoire on makeanhimo. Kun aiemmin arjen vastoinkäymisiin, tylsiin työtehtäviin tai ristiriitoihin on hakenut lohtua tupakasta, se vaihtuu helposti sokeriin.

- Osa lihoo, kun he lopettavat tupakoinnin. Jotkut lihovat rajustikin, kertoo dosentti ja erikoislääkäri Kristiina Patja, joka on tutkinut tupakointia ja riippuvuutta.

Lihomiseen on useita syitä. Savu tuhoaa hajuaistia, joka on osa makuaistimia. Kun makuaisti elpyy, alkaa ruoka maistua. Monet korvaavat tupakan karkeilla. Perusaineenvaihdunnan pieni hidastuminen ei vaikuta lihomiseen.

Vaikka tupakoinnin lopettaminen voi lihottaa, se ei tarkoita, että tupakka ja nikotiini voisivat laihduttaa. Tupakoinnin aloittaminen ei alenna painoa, jos ruokatottumukset pysyvät samoina.

Miksi naiset usein lihovat miehiä enemmän?

Naisilla nikotiiniriippuvuus on keskimäärin pienempi kuin miehillä. Naisten riippuvuus tupakasta on enemmän tunneriippuvuutta. He ovat taipuvaisempia välttämään epämieluisia tunnetiloja tai vahvistamaan myönteisiä tunnetiloja polttamalla. Toistoista jää muistijälkiä aivoihin, jotka taas vahvistavat käyttäytymismallia. Kun lopettaa polttamisen, tupakka vaihtuu osalla liikasyömiseen.  

- Muutaman kilon painonnousu on kuitenkin mitättömän pieni riski verrattuna kaikkiin niihin haittoihin, mitä tupakointi aiheuttaa. Tupakoidessa lisääntyy diabetesriski, se on yksi pahin syöpien aiheuttaja ja tupakointi lyhentää elinaikaa keskimäärin kahdeksan vuotta, muistuttaa Patja.  

Myönteiset muutokset auttavat!

Kun vieroitusoireet ovat pahoja, liikunta helpottaa oloa ja se auttaa myös painonhallinnassa.

- Tupakkariippuvuudesta irti päässeet ovat iloisia, kun huomaavat, miten liikkuminen on paljon helpompaa. Pidemmät lenkit onnistuvat ja uudetkin lajit alkavat houkuttelemaan, kun olo paranee, Patja sanoo.

Syksyllä julkaistaan uusi tutkimus, joka tukee tupakoinnin lopettamispäätöstä. Sen mukaan tupakointi lisää myös vyötärölihavuutta ja heikentää aineenvaihduntaa. 

1 kommentti