Sairaudet

Laihduttaminen voi auttaa närästykseen

Refluksitauti tarkoittaa mahalaukun sisällön nousua ruokatorveen ja siitä aiheutuvaa närästysoiretta.

Teksti Kai Klintrup
13.7.2006 Terve.fi

Närästyksestä kärsii viikoittain noin joka 6. aikuisista ja jossain elämänsä vaiheessa närästysoireita on yli puolella. Englannin kielen ”heart burn” on kuvaava nimitys oireelle.

Lisätietoa närästyksen oireista.

Ruokatorven limakalvo ei kestä hapanta mahanestettä kuten mahalaukun limakalvo. Ärsytyksen jatkuessa ruokatorven alaosan limakalvo saattaa tulehtua, jolloin puhutaan esofagiitista tai refluksiesofagiitista.

Elämäntavoilla merkitystä

Refluksitaudin syntyyn vaikuttavat monet tekijät. Tärkein on ruokatorven alasulkijan toimintahäiriö, mutta myös mahanesteen koostumuksella, ruokatorven toiminnalla ja palleatyrällä on vaikutusta.

Närästysoireita voi vähentää ruokailutottumuksia muuttamalla. Runsaiden aterioiden sijaan on syötävä pieniä annoksia vastaavasti useammin. Rasvan ja voimakkaiden mausteiden välttäminen on tärkeää. Kahvi, suklaa, sitrushedelmät, tupakka ja alkoholi aiheuttavat myös närästystä.

Närästääkö? Nämä viisi kotikonstia auttavat

Aterian jälkeen kannattaa odotella pari tuntia ennen pitkälleen menoa. Hyvä keino on korottaa sängyn päätypuolta 15 cm, jolloin iltaoireet saattavat helpottaa.

Laihduttamisen ei ole yksiselitteisesti pystytty osoittamaan auttavan närästykseen ja refluksitautiin. Aiheeseen liittyvät tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. Joidenkin tutkimusten mukaan painon pudotus helpottaa närästysoireita, toisissa tutkimuksissa laihduttamisella ei näyttäisi olevan vaikutusta oireisiin.

Ylipainoisilla esiintyy enemmän myös muunlaisia ruuansulatuskanavan vaivoja, kuten palleatyrää, mikä altistaa refluksitaudille. Ylipainoisille laihduttamista suositellaan refluksitaudin ja närästyksen hoidoksi muiden elämäntapamuutosten ja lääkehoidon lisäksi. Yksistään laihduttaminen ei auta, ovathan vaivat monen osasyyn summa.

Lääkkeet helpottavat oireita

Refluksitautiin on olemassa hyviä lääkkeitä. Lieviin oireisiin saa avun sukralfaatista tai esimerkiksi ranitidiinista, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Hankalampiin oireisiin suositellaan happopumpun salpaajia, jotka ovat reseptilääkkeitä. Happopumpun salpaajat ovat erittäin tehokkaita ja yksi tabletti saattaa lievittää närästystä melkeinpä saman tien. Esimerkiksi esofagiitin hoidoksi tarvitaan usein kahden kuukauden kuuri. Happosalpaajat laimentavat mahanesteen, jolloin limakalvoärsytys lakkaa ja esofagiitti pääsee paranemaan.

Närästystä vai sydänoireita? Lue lisää

Pysyvä lääkitys on tarpeellista, jos närästys on jatkuvaa ilman lääkettä. Tällöin kannattaa kokeilemalla etsiä pienin mahdollinen oireet poissa pitävä lääkeannos.

Refluksitauti on helppo diagnosoida oireiden perusteella, jolloin hoitokin voidaan aloittaa lääkekokeilulla ilman lisätutkimuksia.

Rintaa korventaa? Närästystäkö?

Ruokatorven ja mahalaukun tähystys on kuitenkin tarpeen oireiden jatkuessa, koska esimerkiksi esofagiittia tai sen komplikaatioita ei voida muutoin diagnosoida.

Leikkaushoitoa harkitaan esimerkiksi jos lääkehoito ei riitä tai potilas ei halua suhteellisen kallista pysyväislääkitystä. Laparoskooppisesti eli tähystystekniikalla tehtävässä leikkauksessa osa mahalaukkua kierretään ruokatorven alaosan ympärille takaiskuventtiiliksi, jolloin mahanesteen virtaus ruokatorveen estyy.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi