Terve.fi

Närästyksen oireet

Närästyksen oireet
Yleensä närästyksen oireita ovat polttava tunne ja paine rintalastan takana, joka säteilee kurkunpäähän ja kaulaan saakka.

Närästyksen eli refluksitaudin oireet saattavat olla päivittäisiä ja haittaamalla työntekoa, nukkumista ja syömistä voi refluksitauti heikentää elämänlaatua.

Tavallisin oire on närästys, eli rinnanaluspolte, joka tuntuu keskellä ylävatsaa ja rintalastan alaosassa. Närästykseen liittyvä polte johtuu mahanesteen suolahapon aiheuttamasta happamuudesta. Mahan sisäpinta kestää hyvin happoa, mutta ruokatorven seinämä on sille herkkä. Tiheään toistuvat happoaltistukset vahingoittavat ruokatorven limakalvoa ja aiheuttavat tulehdusmuutoksia.

Refluksitautiin liittyy myös ruokatorven ulkopuolisia oireita. Se voi olla esimerkiksi pitkittyneen yskän tai äänen käheyden aiheuttaja. Refluksitauti voi pahentaa myös astmaa. 60–80 prosentilla astmaatikoista esiintyy refluksia ja tehokas refluksitaudin hoito voi helpottaa myös astmaoireita. Refluksitauti voi aiheuttaa myös nielemisvaikeuksia, hampaiden kiillevaurioita sekä pahanhajuista hengitystä.

Lähteet:

Pertti Mustajoki, Tietoa potilaalle: Refluksitauti, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2018.

Julkaistu: 29.7.2019
Kommentoi »