Terve.fi

Kuume ja kehon lämpötila: näin lämmön säätely toimii

Kuume ja kehon lämpötila: näin lämmön säätely toimii
Kehon lämmönsäätely on monimutkainen mekanismi, johon vaikuttavat useat tekijät.
2.7.2016

Kehon lämmönsäätely on tarkkaa työtä, sillä turvallinen kehon lämpötila liikkuu hyvin pienessä marginaalissa: 37–37,8 asteessa. Vain muutaman asteen alhaisempi lämpötila voi aiheuttaa sydänkohtaukseen, halvaukseen tai jopa kuolemaan johtavan hypotermian, kun taas 42 asteen kuume voi johtaa esimerkiksi aivovaurioihin.

Kun kehon sisäinen lämpötila on tasapainossa, voidaan puhua homeostaasista. Kaikki kehon lämmönsäätelymekanismeista pyrkivät pitämään kehon homeostaasi-tilassa.

Hypotalamus säätelee

Kehon lämmönsäätelystä eli termoregulaatiosta vastaa aivoissa sijaitseva hypotalamus, joka antaa käskyjä lihaksille, elimille ja hermostolle aistiessaan kehon sisäisen lämpötilan kohoavan liian korkeaksi tai laskevan liian alhaiseksi. Hypotalamus toimii yhteistyössä muiden kehon lämpöä säätelevien järjestelmien, kuten ihon, hikirauhasten ja verisuonien, kanssa.

Kehon lämpötilaan voivat vaikuttaa monet eri tekijät, kuten sairaudet tai tulehdukset, jotka aiheuttavat kuumetta. Myös liikunta, ruoansulatus ja ulkoilu lämpimässä ilmassa voivat kohottaa kehon lämpöä. Kehon lämpötilaa taas laskee esimerkiksi kylmässä ilmastossa oleilu, lääkkeiden tai alkoholin käyttö sekä tietyt sairaudet, kuten diabetes.

Kehon lämpötilan noustessa:

  1. Keskushermosto lähettää viestin hypotalamukselle ilmoittaakseen lämpötilan kohoamisesta.
  2. Hypotalamus vastaanottaa viestin.
  3. Hypotalamus aktivoi yhden monista mekanismeista lämpötilan laskemiseksi.

Prosessi on käytännössä sama myös silloin, kun kehon lämpötila on laskemassa liian alhaiseksi.

Lue lisää:

Lähteet:

Kommentoi »