Kumpi on terveellisempää: treenata salilla vai hyötyliikkua?

Kumpi on terveellisempää: treenata salilla vai hyötyliikkua?
Kumpikin on terveellistä, mutta ratkaisevaa on se, mitä tekee kuntosalin ulkopuolella.
Julkaistu 7.3.2013

Liikunta on lääke moneen vaivaan ja se ehkäisee lukuisia sairauksia. Sillä voi pienentää sairastumisriskiä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin sekä eteneviin muistisairauksin. Liikkumattomat iäkkäät voivat esimerkiksi sairastua Alzheimerin tautiin jopa kaksi kertaa todennäköisemmin kuin erittäin aktiivisesti liikkuvat iäkkäät.

Muistisairaudet ovat Suomessa suurin pitkäaikaista avuntarvetta ja ympärivuorokautista hoitoa aiheuttava sairausryhmä. Muistisairaiden määrä kasvaa väestön ikääntyessä. WHO odottaa määrän kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 ja yli kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.

Etenevään muistisairauteen sairastuu Suomessa vuosittain noin 13 000, sairastuneita arvioidaan yhteensä olevan noin 130 000.

Koskaan ei liian myöhäistä

Säännöllinen liikunta tekee hyvää kaiken ikää. Iäkkäänä ja huonokuntoisenakin aloitettu liikunta lisää todennäköisyyttä terveyden ja toimintakyvyn säilymiseen. Liikunta ehkäisee iäkkäillä yleistä toimintakyvyn heikkenemistä: se ehkäisee muun muassa kaatumisia.

Vähän liikkuneilla liikunnan aloittaminen parantaa jopa kognitiivista toimintakykyä. Vain 40 minuuttia kävelyä kolme kertaa viikossa voi iäkkäillä kasvattaa vuoden aikana hippokampusten, niin sanottujen aivojen muistikeskusten, kokoa parilla prosentilla ja samalla tehostaa muistin toimintaa. Liikunnan aloittaminen ei siis koskaan ole liian myöhäistä.

Jopa muistisairauteen jo sairastuneille on hyötyä liikunnasta. Liikunta tukee monipuolisesti toimintakykyä ja voi jopa hidastaa sairauden etenemistä.

Vähän, mutta usein riittää

Erityisen hyvä uutinen on se, että liikkumaan ei tarvitse välttämättä lähteä merta edemmäs. Tuoreen Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan hyötyliikunta nimittäin ajaa saman asian kuin säännöllinen kuntosaliharjoittelu.

Portaat hissin tai liukuportaiden sijaan, kävellen kauppaan, lumitöihin, haravoimaan… Hyötyliikunnan lista on loputon.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa muutamien minuuttien liikuntajaksot riittävät edistämään terveyttä, jos päivässä kertyy yhteensä puoli tuntia liikuntaa. Pienestäkin liikkumisesta on siis hyötyä.

Jopa parempi kuin treeni per päivä

Yhdysvaltalaistutkimuksen osallistui yli 6 000 aikuista. Tutkimuksessa 43 prosenttia niistä ihmisistä, jotka harrastivat päivittäin hyötyliikuntaa pienissä jaksoissa, saavuttivat päivittäiset liikuntasuositukset. Alle kymmenen prosenttia erilaisia treenejä tehneistä ihmisistä saavutti suositellut päivittäiset liikuntamäärät.

Terveyden kannalta voikin olla parempi liikkua koko ajan vähän kuin esimerkiksi käydä säännöllisesti kuntosalilla, jos salin ulkopuolella makaa sohvaperunana.

Lue myös:

Kommentoi »